Advertentie

Waarom we vrijdag uren op een koers van Uber moeten wachten

Handelaars op NYSE, de beurs van New York. ©REUTERS

Bij de bepaling van de openingskoers speelt de mens nog een belangrijke rol. De supercomputers nemen het over zodra de handel van start gaat.

De handel op Wall Street start vrijdag om 15.30 uur Belgische tijd, maar niet die in Uber. Die wordt voorafgegaan door wat de New York Stock Exchange een ‘price discovery process’ noemt. Daarin speelt de 'designated market maker', kortweg DMM, een centrale rol.

‘Ik heb heel mijn carrière gewacht om een beursgang als die van Uber te mogen openen.’ Dat zegt de 48-jarige Pete Giacchi van Citadel Securities in Financial Times. Giacchi speelt vrijdag een centrale rol in de bepaling van de openingskoers van Uber.

Veiling

Giacchi zal kort na de openingsbel een veiling organiseren, waarbij kopers en verkopers tegenover elkaar komen te staan. In die veiling worden prijzen geafficheerd waartegen de kopers en de verkopers willen handelen. Op basis van de interesse zal Giacchi de prijsvork in de loop van de veiling steeds nauwer maken, om uiteindelijk tot één prijs te komen. Hoe meer die afwijkt van de introductieprijs van Uber die donderdagavond wordt vastgelegd  - in negatieve of positieve zin -, hoe langer het proces kan aanslepen.

Ik heb heel mijn carrière gewacht om een beursgang als die van Uber te mogen openen.
Pete Giacchi
Citadel Securities

Om de correcte prijs te bereiken moet Giacchi intens communiceren met brokers en bankiers. In dit stukje voorhandel speelt de mens nog een cruciale rol, in plaats van de supercomputers die in de echte handel steeds dominanter worden.

Zodra de DMM de prijs heeft vastgelegd, kan de handel in Uber beginnen. Allicht een paar uur nadat de gewone handel is gestart.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud