Wall Street: Olieprijs sluit boven 70 dollar

©REUTERS

De Amerikaanse beurzen sloten vlak, terwijl enkele nieuwe memestocks hun moment in het voetlicht beleefden. De prijs voor een vat Amerikaanse olie sloot voor het eerst sinds 2018 boven 70 dollar.

Twee dagen voor een langverwachte Amerikaans inflatiecijfer deinzen beleggers terug voor grote risico's op Wall Street. De Amerikaanse inustrie-index Dow Jones en de brede S&P 500 sloten dinsdag bijna onveranderd. De technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent.

'Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een verbeterd economisch momentum', zegt Jon Adams, beleggingsstrateeg bij de vermogensbeheerder BMO. Beleggers gingen ervan uit dat de huidige stijging van de levensduurte tijdelijk was. 'Maar ze verwachten dat de inflatoire fase langer zal duren dan aanvankelijk werd gedacht.'

Experts verwachten dat de Amerikaanse inflatie in mei zal stijgen van 3 procent tot 3,4 procent jaar-op-jaar.

Op de markt voor ruwe olie stegen de prijzen na een aanvankelijke vertraging. Amerikaanse olie steeg met 1 procent in prijs tot 70,625 dollar per vat (159 liter). De slotkaap van 70 dollar werd voor het eerst sinds oktober 2018 gerond door een strk herlevende vraag en strakke voorraden. Zelfs als er een akkoord wordt bereikt in de huidige besprekingen met Iran, is het onwaarschijnlijk dat Iraanse olie snel terugkeert naar de wereldmarkt, zei analist Phil Flynn van grondstoffenhandelaar Price Futures. Donderdag worden de onderhandelingen voortgezet.

Bitcoin

De bitcoin herstelde licht van een stevige klap en hangt rond 22u nog 4,5 procent lager op 32.055 dollar. Naast de angst voor strengere regelgeving woog het veiligstellen van delen van het losgeld dat hackers hadden afgeperst van de pijpleidinguitbater Colonial op de stemming. 'Dat de onderzoekers de bitcoins in beslag konden nemen, beschadigt het imago van een digimunt die erom bekendstaat in principe niet opspoorbaar te zijn', zegt Jeffrey Halley, strateeg van Oanda, aan het persbureau Bloomberg.

Tegen die achtergrond vlogen waarden uit de cryptocurrencysector en bedrijven die zich bezighouden met de blockchain de deur uit. De aandelen van Coinbase, Riot, Marathon, Overstock en Silvergate daalden tot 7 procent. Het softwarebedrijf MicroStrategy , dat miljarden in de bitcoin heeft geïnvesteerd, verloor 2,2 procent.

De kledingretailer Gap was in trek en won 2,8 procent. Een jas ontworpen in samenwerking met Yeezy, het modelabel van de rapper Kanye West, was binnen enkele uren uitverkocht.

De zorgverzekeraar Clover Health is de nieuwste toevoeging aan het lijstje memestocks en surfte 85 procent hoger naar een nieuw record. Clover werd als doelwit genoemd op Wallstreetbets, het forum op Reddit waar ook de hypes rond AMC en GameStop ontstonden. Om dezelfde reden stegen de aandelen van de fastfoodketen Wendy's met liefst 25 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud