Wall Street: bazookas als waterpistolen

Wereldwijd vuren overheden en centrale banken bazooka's af. Maar op de markten hebben ze het effect van een waterpistool. ©ANP

Een renteverlaging van de Bank of England bezorgt Wall Street dan toch een prille winst. Wereldwijd vuren centrale banken en overheden bazooka's af maar ze hebben veeleer het effect van waterpistolen.

Het was heel even bemoedigend. Een uurtje na de opening van Wall Street kwamen de Amerikaanse aandelenkoersen voorzichtig boven het nulpunt uit. Een kleine fractie van het monsterverlies van woensdag werd daarmee ingelopen. Maar dat was buiten de Bank of England gerekend. In navolging van de ECB vannacht, haalde de BoE om 15u30 onze tijd het zware geschut boven. De beleidsrente werd voor de tweede keer in acht dagen tijd lager gespijkerd van 0,25 procent naar 0,1 procent, een nieuw diepterecord. Ook het opkoopprogramma van obligaties werd opgevoerd.

Aandelenmarkten - die in normale tijden maar wat graag aan het monetaire infuus gaan, zien in het wereldwijde stimulusopbod alleen maar hun angstdroom bevestigd: het coronavirus sleept de wereldeconomie mee in een crisis zonder voorgaande.

Aandelen

Wall Steet dook kort na de Britse renteverlaging in verlies, maar het blijft nog binnen de perken. De belangrijkste indexen noteren rond 16u onze tijd 0,6 procent lager om vervolgens toch weer voor winst te opteren.

  • Accenture  wordt beloond voor een sterk cijferrapport en trekt ondanks een lagere outlook 6 procent hoger.
  • Whirlpool dook bij opening 13 procent lager. We hoeven u niet uit te leggen dat consumenten in volle recessie minder huishoudtoestellen, laat staan bubbelbaden zullen aanschaffen. Bodemvissers gingen meteen aan het werk. Enkele uren later is het verlies ingedijkt naar 2 procent. 
  • Harley Davidson  is een sterke verliezer. De motorproducent levert 9 procent in nadat het vandaag aankondigde dat het zijn hele Amerikaanse productie stillegt.
  • Ford  verteert zijn afgeschafte dividend met een koersverlies van 5 procent. De autobouwer slaat wel massaal extra cash in via de opname van een miljardenkrediet.
  • Darden neemt eveneens een gigantische kredietlijn op om zich te wapenen tegen de impact van het coronavirus. De restaurantketen trok aanvankelijk 17 procent hoger na een ware slachtpartij sinds de uitbraak van het virus(-65%). Maar die winst werd later weer uitgevlakt.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud