Wall Street beleeft slechtste dag van 2019

©AFP

De S&P500 kreeg een pandoering van 3 procent terwijl de Nasdaq-index 3,5 procent verloor.

De escalerende handelsoorlog tussen China en de VS veroorzaakte maandag grote ravage op de internationale aandelenbeurzen. 

Eerder op de dag sloten de Europese beurzen met verliezen van 2 procent en meer. De Bel20 zakte 2,4 procent. Ook in de VS kleurden de koersenborden rood. Terwijl de Amerikaanse beurzen zich vorige vrijdag nog redelijk kranig hielden, verrast de snelle en omvangrijke vergelding van Peking ook de professionele beleggers. 'Op een vergeldingsschaal van 1 tot 10 is dit een 11', bestempelde het beurshuis Cowen de devaluatie van de Chinese munt en het verbod voor Chinese staatsbedrijven om nog Amerikaanse landbouwproducten te kopen. De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde dat China een muntmanipulator is. Hij riep ook de Amerikaanse centrale bank (Fed) op om tegengewicht te bieden.

De S&P500-index sloot 3 procent lager op 2844,74 punten, zijn grootste dagverlies van het jaar. De toonaangevende Dow Jones-index leverde 2,9 procent in tot 25.717,74 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 3,5 procent tot 7.726,04 punten. 

Sectoren die erg afhankelijk zijn van de wereldhandel krijgen de grootste klappen. De elektronicagroep Apple , die veel onderdelen in China laat maken, kelderde ruim 5 procent. De situatie zal de vraag naar iPhones en andere apparaten naar verwachting geen goed doen. Andere grote techbedrijven als Google-moeder Alphabet  , Facebook , Netflix en Amazon eindigden ook meer dan 3 procent in het rood.

Spelletjes

Makers van computerspelletjes kregen een extra grote oplawaai door Trump. ActivisionBlizzard  en Electronic Arts zakten fors nadat de Amerikaanse president tijdens een persconferentie had verklaard dat de VS een eind zullen maken aan de gewelddadige cultuur, met inbegrip van die in videospelletjes.

Een van de schaarse stijgers was Amerika's grootste vleesproducent Tyson Foods . De groep uit Arkansas rapporteerde een omzetgroei van 8,3 procent tot 10,89 miljard dollar in haar derde kwartaal. De winst per aandeel lag met 1,47 dollar iets boven de verwachtingen.

Tyson behoudt zijn prognoses voor het volledige jaar. Het bedrijf profiteerde van een fors hogere verkoop van rundvlees, dat bovendien duurder werd, en slaagde er zo in de prijsdaling van kip te compenseren. Tyson Foods won dit jaar al 50 procent op de beurs. Beleggers gaan ervan uit dat de wereldwijd actieve onderneming zal profiteren van de Afrikaanse varkenspest die China hard treft, waardoor de Chinezen meer moeten invoeren.

Gedaan met de cinema

De grootste pineut was de bioscoopuitbater iPic Entertainment . iPic vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers en zoekt intussen een koper. Het bedrijf onderscheidt zich van andere cinemagroepen door lunches en diners met tafelbediening te serveren tijdens de film en door erg luxueuze zetels aan te bieden.

Het publiek loopt er echter niet storm voor. iPic leed vorig jaar een verlies van 57 miljoen dollar, en kan zijn schulden van 220 miljoen dollar niet meer aflossen. Begin vorig jaar trok het bedrijf nog naar de beurs tegen 18,50 dollar per aandeel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud