Wall Street besluit superkwartaal fortissimo

Een Boeing 737 MAX landt op de Boeing-luchthaven in Seattle na een testvlucht van de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA. ©AFP

In New York hebben de beurzen het beste kwartaal in meer dan 20 jaar in schoonheid besloten. De S&P500 won sinds begin april meer dan 19 procent.

Het was dinsdag de laatste dag van wat het beste kwartaal voor de S&P500 sinds 1998 kon worden. En dat werd het ook, dankzij enkele positieve economische data. Het consumentenvertrouwen is fors verbeterd en op de huizenmarkt en in de industrie gaat het ook beter. De Dow Jones sloot 0,8 procent hoger, de S&P500 ging 1,5 procent vooruit en de Nasdaq Composite won 1,9 procent.

De Amerikaanse beurzen openden licht lager, maar stonden al snel in de plus, ondanks een gemengd nieuwsaanbod. In Californië en Texas werd maandag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd en de spanningen tussen de VS en China kunnen weer oplopen nu de Chinese president Xi de wet heeft ondertekend waardoor in Hongkong een nieuwe veiligheidswet van kracht wordt. De VS kondigden alvast aan hard te zullen optreden en de speciale handelsprivileges voor Hongkong terug te schroeven.

De iets mindere prestatie van de Dow Jones was vooral aan Boeing te wijten. De vliegtuigconstructeur nam een duik van 5,75 procent. Norwegian Air heeft een bestelling van 97 vliegtuigen geannuleerd. Het gaat om 92 737 MAX-toestellen en vijf 787 Dreamliners. De Noorse luchtvaartmaatschappij probeert bovendien compensatie te krijgen voor eerdere betalingen. Norwegian Air ziet af van de MAX-toestellen omdat die om veiligheidsredenen nog altijd niet mogen vliegen. De Dreamliners hebben dan weer mogelijk motorproblemen. Boeing moest dit jaar al 313 annuleringen van bestellingen van 737 MAX-toestellen slikken.

Micron Technology en Xilinx sprongen respectievelijk 4,8 en 7 procent hoger. Beide chipbedrijven kwamen met sterke omzetprognoses. Micron, de grootste Amerikaanse producent van geheugenchips, rekent voor het lopende kwartaal op een omzet tussen 5,75 en 6,25 miljard dollar. Dat is veel hoger dan waar analisten tot dusver op rekenden.

Xilinx, dat programmeerbare chips voor draadloze netwerken maakt, raamt de omzet voor het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 tussen 720 en 734 miljoen dollar. Dat is meer dan een eerdere prognose.

De lijst met bedrijven die voorlopig niet willen adverteren op Facebook wordt steeds langer. De Duitse sportmerken Adidas en Puma en de autobouwer Ford sluiten zich nu ook aan bij de boycot. Eerder besloten onder meer Starbucks, Microsoft, Unilever en Coca-Cola een tijdlang niet meer te adverteren op sociale media. Het aandeel Facebook boog een klein verlies om in 2,9 procent winst.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud