Advertentie
Advertentie

Wall Street: chipbedrijven surfen op AI-golf

Wall Street zat dinsdag vooral te wachten op de commentaren van Fed-voorzitter Jerome Powell. ©REUTERS

Fed-voorzitter Jerome Powell kon dinsdag geen schwung brengen in de zomerse beurshandel op Wall Street. De chipbedrijven voerden andermaal de boventoon.

Voor beleggers was het dinsdag vooral uitkijken naar de halfjaarlijkse verschijning van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), in de bankcommissie van de Senaat. Daar gaf Powell tekst en uitleg over het monetair beleid en beantwoordde hij vragen van de senatoren. In zijn inleidende commentaar benadrukte Powell vooral dat de inflatie niet de enige bekommernis van de Fed is.

'Het te laat of te weinig versoepelen van ons beleid zou de economische activiteit en de werkgelegenheid onnodig kunnen verzwakken', aldus de centraal bankier. De financiële markten rekenen momenteel op één à twee renteverlagingen in het najaar van 2024. Dat Powell zijn bezorgdheid over de economie zo nadrukkelijk uitte, wijst voor de goede verstaander misschien eerder op een scenario met twee renteknips in plaats van één. Maar beleggers lazen er niet al te veel in.

Advertentie

Met een verlies van 0,1 procent voor de Dow Jones en een winst van 0,1 procent voor de Nasdaq zat er weinig beweging in de beursindexen. Ook de S&P500 sloot 0,1 procent hoger, genoeg voor alweer een nieuw slotrecord.

Vooruitkijken

Beleggers lijken vooral te wachten op de verse inflatiecijfers van komende donderdag en de officieuze start van het resultatenseizoen vrijdag, wanneer een rist Amerikaanse grootbanken hun boeken openen over het voorbije kwartaal. Onder meer JPMorgan , Wells Fargo en Citi komen op het appel. Beleggers zien die cijfers met vertrouwen tegemoet. Bovengenoemde bankaandelen noteerden dinsdag 1,5 à 3 hoger.

Ook chipbedrijven Applied Materials (+2,1%)  en Nvidia (+2,5%) voerden opnieuw de boventoon. 'De halfgeleiderproducenten blijven de Amerikaanse aandelenmarkt hoger stuwen, met dank aan de aanhoudend sterke vraag en de gunstige voorraadcyclus', zegt hoofdstratege Janet Mui van de Britse vermogensbeheerder RBC Brewin Dolphin.

Advertentie

De verwachting van nakende renteverlagingen, de dalende inflatiecijfers en een arbeidsmarkt die beter in evenwicht is, dragen bij aan het beleggersoptimisme.

Janet Mui
Hoofdstrateeg RBC Brewin Dolphin

'De verwachting van nakende renteverlagingen, de dalende inflatiecijfers en een arbeidsmarkt die beter in evenwicht is, dragen bij aan het beleggersoptimisme', zegt ze. Ze sluit niet uit dat de huidige rally nog tot diep in de tweede jaarhelft aanhoudt.

Andere analisten menen dat het stilaan tijd is om winst te nemen, zeker op sterk gestegen AI-aandelen als Nvidia. 'Er is geen sprake van een algemene zeepbel, maar de rally in sommige bedrijven wordt een punt van zorg', zegt Drew Pettit, hoofdstrateeg bij Citi. 'We blijven investeerders aanraden winst te nemen in de AI-hoogvliegers, in het bijzonder de chipmakers', zegt Pettit.

Afscheid

De Amerikaanse farmareus Pfizer zette een verlies van 0,8 procent neer. Na meer dan 15 jaar als chief scientist hangt Mikael Dolsten zijn labojas binnenkort aan de haak, meldde Pfizer in een persbericht. In zijn laatste maanden als hoofdwetenschapper zal Dolsten de zoektocht naar een opvolger mee begeleiden.

Pfizer gaat op zoek naar een externe kandidaat. Tijdens zijn loopbaan als hoofdwetenschapper bij een van de meest invloedrijke farmabedrijven ter wereld begeleidde Dolsten de ontwikkeling zo'n 35 nieuwe medicijnen, waaronder het lucratieve coronavaccin.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.