Wall Street: chipwaarden onder druk, feest bij Barbie

De Barbie Travel Daisy Doll, een van de Barbie-producten van Mattel ©Mattel

De Amerikaanse beurzen zetten woensdag een stapje terug, maar de indexverliezen bleven beperkt. Chipaandelen gingen lager door nieuwe zorgen over de handelsoorlog. Mattel, de maker van Barbie-poppen, veerde op na nieuwe overname-interesse.

Beleggers maken zich weer meer zorgen over de handelsoorlog met China. President Donald Trump liet weten dat hij persoonlijk een deal met China tegenhoudt. Hij weigert te bewegen tot Peking instemt met vier of vijf punten die in zijn ogen van essentieel belang zijn. Trump wil graag de Chinese president Xi ontmoeten op de G20-top in het Japanse Osaka eind deze maand, maar de voorbereidingen daarvoor zouden op een heel laag pitje staan.

De handelszorgen overspoelden woensdag gunstige inflatiecijfers. In mei stegen de consumptieprijzen in de VS maar met 0,1 procent tegenover april en kwam de inflatie uit op 1,8 procent, onder het streefdoel van de Federal Reserve (2%). Daarmee neemt de kans op een renteverlaging toe.

De Dow Jones zakte 0,2 procent, de S&P500 eveneens 0,2 procent en de Nasdaq Composite 0,4 procent.

De toegenomen handelszorgen lichtten de chipaandelen voetje: Applied Materials zakte 5,1 procent en Micron Technology 5,4 procent. Defensieve aandelen zoals farmabedrijven zorgden wat voor tegengewicht: Eli Lilly won 2,7 procent en Johnson & Johnson 1,4 procent.

Speelgoedfabrikant Mattel heeft voor de tweede keer een overnamebod van MGA Entertainment afgewezen, berichtten Amerikaanse media. Het aandeel schoot aanvankelijk bijna 10 procent hoger en sloot 5,3 procent in de plus.

Volgens de Los Angeles Times heeft Issac Larian, de CEO van MGA, deze maand opnieuw de maker van de Barbie-poppen benaderd. Hij zou geen biedprijs hebben genoemd, maar wel absoluut een premie bovenop de huidige koers hebben beloofd. Aan zijn bod was wel de voorwaarde gekoppeld dat hij voorzitter en CEO van Mattel zou worden en dat alle bestuursleden ontslag zouden nemen. Mattel wees vrijdag in een brief aan MGA het ongevraagde bod van de hand omdat het niet in het belang van het bedrijf en zijn aandeelhouders zou zijn.

Mattel kampt al drie jaar met een dalende omzet. In de voorbije 12 maanden is de koers van het aandeel met 37 procent gedaald. MGA is niet beursgenoteerd en controleert onder meer de speelgoedmerken Little Tikes en L.O.L. Surprise!

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud