Wall Street: de ene Tesla is de andere niet

©AFP

Nikola ging onderuit op een groen Wall Street. Tesla rukte dan weer op in de aanloop naar 'Battery Day'.

Was Nikola Tesla Serviër dan wel Kroaat? Er is veel inkt gevloeid over de herkomst van de vermaarde uitvinder die door beide ex-Joegoslavische deelstaten wordt opgeëist. Ook dinsdag wordt de bezieler van de elektrische wisselstroom verscheurd door de twee bedrijven die zijn naam dragen.

Tesla sloot afgetekend als leider van techbeurs Nasdaq met een winst van 7,2 procent op 451,8 dollar. De e-truckbouwer Nikola sloot de rangen met een verlies van 8,3 procent op 33,2 dollar.

Vooraleer we dieper ingaan op die tweespalt, een kleine schets van het humeur op Wall Street op deze dinsdag 15 september. Beleggers lieten zich niet uit hun lood slaan door een sterker dan verwacht productiecijfer in China maar zien er veeleer een teken in dat de wereldeconomie weer aantrekt. Daarnaast werd uitgekeken naar de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) op woensdag. De belangrijkste indexen in New York gingen hoger, met de meest afgetekende winst voor techbeurs Nasdaq die 1,4 procent aandikte.

Tesla vs Nikola

Tesla voerde de techbeurs aan in de aanloop naar Battery Day volgende week. De autobouwer kende een vijfde winstdag op rij en recupereert zo wat van de verliezen van de recente verkoopgolf. Op Battery Day onthult topman Elon Musk jaarlijks de jongste verbeteringen aan de batterijtechnologie van Tesla, die bepalend is voor de autonomie en de prestatie van zowel de elektrische wagens als de systemen voor energieopslag die Tesla ontwikkelt. 'De aanloop naar dat event geeft de Tesla-stieren weer munitie', zegt Keith Temperton, een trader voor Forte Securities. Wall Street is in doorsnee niet echt overtuigd van Tesla's langetermijnvooruizichten. Het gemiddelde advies is 'houden' bij een koersdoel dat zowat 140 dollar lager ligt dan de huidige koers.

Tesla fungeerde als een soort communicerend vat voor Nikola. De bouwer van wasterstofgedreven e-trucks heeft een onderzoek van de SEC aan zijn been. De Amerikaanse beurswaakhond wil nagaan wat er aan is van de beschuldigingen van Hindenburg Research. Het beurshuis, dat zich vorige week outte als een shorter op Nikola, beschuldigt topman Trevor Milton ervan 'gebakken lucht te verkopen'. De trucks van Nikola zouden niet eens kunnen rijden en in bedrijfsfilmpjes zouden de rijprestaties van de vrachtwagen volledig gefingeerd zijn.

Of dat verlies voor het knotsgekke aandeel er tegen het slot nog zal zijn, valt af te wachten. Nikola kende gisteren een opmerkelijke intradagswing van 20 procentpunten. Het opende met 10 procent verlies om met een even hoog winstpercentage af te sluiten. Er circuleren geruchten dat Trevor Milton zelf massaal bijkocht in een poging om de shortsellers die Nikola viseren uit de markt te duwen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud