Nieuwe klap voor bitcoin duwt Nasdaq in verlies

©AFP

Voor de vierde keer in vijf dagen sluit de technologiebeurs lager.

De Nasdaq eindigde 0,5 procent in het rood. Een nieuwe klap voor de bitcoin van 10 procent speelde de technologie-aandelen parten. China herhaalde zijn waarschuwing dat het mogelijk het minen van bitcoin zal verbieden. Een aandeel als Tesla - dat in bitcoin investeert - sloot uiteindelijk 1 procent lager. Eerder op de sessie noteerde Tesla nog op winst.

Er was op Nasdaq wel een positieve uitschieter met Nvidia . De chipsensatie trok 3 procent hoger na de aankondiging van een 4 voor 1 aandelensplit.

Dow boven

De Dow Jones trok 0,4 procent hoger met aan goede economische cijfers. De ‘purchasing managers index’ voor de maakindustrie is gestegen tot 61,5 van 60,5 in april. Economen hadden een lichte daling tot 60,2 verwacht van het al zeer sterke cijfer. Een cijfer boven 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

De dienstensector gaat nog harder met een cijfer van 70,1 tegen 64,7 in april. Hier was eveneens een lichte verzwakking tot 64,4 verwacht. De dienstensector werd veel harder getroffen door de lockdownmaatregelen dan de industrie, die grotendeels kon doorwerken. Het is dus niet verwonderlijk dat de groei er nog een pak sterker is.

(Grote) auto

Ford schoot 7 procent hoger. De autogroep lanceerde zijn nieuwe elektrische pick-up truck de F-150 Lightning en zag zijn koers meteen omhoog flitsen met 6,8 procent. De eigentijdse heruitgave van de iconische F-150 stemt beleggers goedgezind. Meer nog de bolide zou relatief goedkoop zijn.

Met een instapprijs van 40.000 dollar is het zelfs de goedkoopste binnen het (beperkte) segment van elektrische pickups. Nog beter: de leveringsdatum van de lente van 2022 is zes maanden vroeger op de kalender dan verwacht door analisten.

Oh Deere !

De tractor kwam ook positief in het nieuws. De winst van de al even iconische tractorbouwer John Deere verdubbelde tot 5,68 dollar per aandeel, terwijl analisten uitgingen van 4,52 dollar. Ook de wereldwijde verkopen stegen 30 procent tot 12,06 miljard terwijl de consensus rekende op 10,44 miljard dollar.

Het bedrijf ziet de winst per aandeel over 2021 uitkomen op zo'n 14,65 dollar. Eerder ging het uit van ongeveer 15,95 dollar per aandeel. 'Met weer een solide kwartaal heeft ons bedrijf de eerste jaarhelft beëindigd met een bemoedigende noot', zegt CEO John May. De groep wist te profiteren van een grotere vraag naar landbouw- en constructiematerieel. 

Deere eindigde 1 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud