Wall Street duikt lager na renteknip Fed

Amerikaanse beleggers weten van geen hout pijlen te maken na de renteknip van de Fed. ©AFP

De Amerikaanse beurzen gingen stevig lager na de renteverlaging door de Fed.

De renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank (Fed) was de verrassing van de dag voor de beurzen in New York. De Fed knipte de rente vroeger dan verwacht - de eerstvolgende vergadering is normaliter op 18 maart - met 50 basispunten tot 1 à 1,25 procent. De beurzen reageerden initieel enthousiast, want ze schoten van hun verliesmodus in het groen. Maar die winsten werden al snel minder, waarna de beurzen volatiel bewogen van de plus naar de min en terug. Maar tegen in de avond lopen de verliezen ineens stevig op. De Dow Jones  dook bijna 3 procent in het rood. Daarmee noteerde de graadmeter veel lager dan voor de renteverlaging. 

Het lijkt erop dat beleggers initieel niet goed wisten wat ze van het rentebesluit moesten maken. Een renteverlaging zorgt er normaal voor dat de groei aangejaagd wordt en dat is goed voor de beurzen. Maar het feit dat de knip vervroegd plaatsvindt is voor beleggers mogelijk ook een reden om te denken dat de economische gevolgen van het virus veel erger zijn dan eerder gedacht. Blijkbaar legden beleggers dinsdag meer gewicht op het laatste argument.

Tesla

Ondanks al het marktgeweld met renteverlagingen van de Fed steeg het aandeel Tesla  0,3 procent, nadat het eerder op de dag 7 procent hoger ging dankzij een adviesverhoging van JPMorgan. De zakenbank zet de automaker een trapje hoger en geeft een koopadvies. Het nieuwe koersdoel is 1.060 dollar. 

'De recente marktgedreven dalingen geven beleggers een mooie kans om in het aandeel te stappen. Verder denken we dat de marktpositie van Tesla sterk blijft', zegt de zakenbank. Op basis van de verwachte winst in 2021 is het aandeel volgens JPMorgan gewaardeerd op 20 keer de winst. Ter vergelijking: de S&P500 heeft een koers-winstverhouding van 18,2.

'De aanpassingen in ons model zetten ons maar iets boven de consensus. Maar het aandeel zou op basis van de groeiverwachtingen hoger gewaardeerd moeten zijn dan nu', stelt JPMorgan. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud