Wall Street: een oliegedreven rally en opgeblazen Chinese koffie

Een Luckin Coffee-shop in Guangzhou ©Imaginechina

Na een wankele start trokken de Amerikaanse beurzen flink hoger. Dat hadden ze vooral te danken aan de opverende olieprijs. Gesjoemel deed de Chinese koffieketen Luckin Coffee kelderen.

Een uur vóór de openingsbel kregen de markten een schokkend cijfer te verwerken: de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS. Vorige week hebben 6,65 miljoen Amerikanen zo’n aanvraag ingediend, een ongezien aantal. Samen met de 3,31 miljoen aanvragen van de week voordien betekent dit dat al ongeveer10 miljoen mensen hun job hebben verloren door de coronacrisis. 

De indexen in New York kenden hierdoor een moeizame start. Al snel veerden ze op door een omhoogschietende olieprijs. De Dow Jones sloot 2,2 procent hoger, de S&P500 wond 2,3 procent en de Nasdaq 1,7 procent. 

Veel stuwkracht kwam van de oliewaarden. De olieprijs schoot 25 procent hoger in New York nadat president Trump aankondigde dat Rusland en Saoedi-Arabië een overeenkomst zullen bereiken over een verlaging van hun olieproductie. Trump telefoneerde met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman en die zei dat de twee landen hun productie met circa 10 miljoen vaten zouden inkrimpen.

De aandelen van oliemaatschappijen schoten steil omhoog. Occidental Petroleum won 18,9 procent, ConocoPhillips 14,3 procent, Chevron 11 procent en Exxon Mobil 7,6 procent.

Opgeklopte omzet

Blikvanger op Nasdaq was Luckin Coffee . De Chinese koffieketen, die in mei vorig jaar zijn eerste notering kreeg op de Amerikaanse technologiebeurs, kelderde met 75,6 procent nadat gesjoemel aan het licht kwam. Uit intern onderzoek kwam naar boven dat de chief operating officer, een zekere Jian Liu, de omzet kunstmatig heeft opgeklopt. Liu en diverse medewerkers die hem hielpen, zijn intussen aan de kant geschoven.

Luckin Coffee zag pas in oktober 2017 het levenslicht, maar groeide razendsnel dankzij een sluwe app en spartaanse koffietentjes. Het bedrijf wou Starbucks het vuur aan de schenen leggen, maar maakt nu dus een zware uitschuiver. Luckin Coffee waarschuwde dat beleggers niet op eerdere financiële gegevens voor de eerste negen maanden van 2019 mogen vertrouwen. Toen werd een omzet van 2,9 miljard yuan of 413 miljoen dollar gemeld. Dat zou dus geenszins kloppen. Het cijfer zou met ongeveer 2,2 miljard yuan (310 miljoen dollar) vervalst zijn.

Opvallend: de Californische investeerder Muddy Waters Research zei in januari het aandeel Luckin Coffee te hebben geshort op basis van fraude en een ‘fundamenteel gebroken business’. Luckin deed de aantijgingen toen af als ‘misleidend’ en ‘vals’. Muddy Waters is een specialist in het opsporen van boekhoudkundige onregelmatigheden en fraude bij beursgenoteerde bedrijven. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud