Wall Street: General Motors sluit op recordkoers

Elektrische camionettes brengen GM back in the game.

GM bereikt een recordkoers na de lancering van een elektrisch submerk voor bedrijfsvoertuigen.

Het hoeft niet altijd Tesla te zijn dat de show steelt. Op een vlakke Amerikaanse beursdag sloot oudgediende GM op 47,82 dollar. Dat is de hoogste koers ooit voor de Chevroletmoeder sinds de beursintroductie in november 2010. Toen maakte de autobouwer een doorstart via de beurs nadat het in 2009 bankroet werd verklaard in de nasleep van de financiële crisis.

De lancering van BrightDrop, een submerk voor elektrische bedrijfsvoertuigen kon dinsdag op applaus rekenen bij beleggers en triggerde een koerssprong van 6,3 procent. Topvrouw Mary Barra kondigde de start van BrightDrop aan tijdens een presentatie op de techbeurs CES.  Ze noemt het een ‘ecosysteem voor koerierbedrijven’ met een aanbod van elektrische bestelwagens en bijbehorende producten en diensten.

Olie

In contrast met een elektrifiërend GM, maakte olie het mooie weer op de Amerikaanse indexen die met kleine verschillen sloten (Dow Jones +0,2%, S&P500 +0,04%, Nasdaq Composite +0,3%).

De dollar moest na een sterke maandag weer inleveren wat de aantrekkingskracht van ruwe olie, die in dollar wordt geprijsd, aanwakkerde. De prijs voor een vat ruwe olie steeg naar 52,4 dollar, het hoogste peil sinds maart 2020.

De olieprijs zit sinds het begin van het jaar in een stijgende lijn. De grootste producent, Saoedi-Arabië, zou bereid zijn zijn productie vrijwillig te beteugelen. Ook de kleinere voorraden in de VS nemen de angst op een overaanbod, die bij de uitbraak van de pandemie de olieprijs deed kelderen, weg. 'De markt heeft zowel een fundamenteel als een financieel opwaarts momentum, dankzij extra vrijwillige Saoedische productieverlagingen en zwakke dollarvooruitzichten waarbij de Fed zijn huidige beleid stabiel houdt', zegt Harry Tchilinguirian, een oliestrateeg bij BNP Paribas. Er zijn echter tekenen dat de prijzen oververhit kunnen raken. Amerikaanse olie handelt nu rond het 200-weekse voortschrijdend gemiddelde, wat een signaal is 'dat het binnenkort de top kan bereiken', schreven de analisten van Commerzbank in een rapport. Zowel de Amerikaanse als de Europese oliebenchmark handelde de afgelopen dagen ook in technisch 'overbought'-gebied.

Schalieproductie

Nu de prijzen hoger zijn, is een 'groot deel' van de Amerikaanse schalieproductie opnieuw winstgevend, zei de uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap (IAE), Fatih Birol, in een televisie-interview met Bloomberg. De topman drong daarbij wel aan op voorzichtigheid met betrekking tot de rol op lange termijn van olie in de vraag naar energie.

Occidental Petroleum en Marathon Oil waren de grootste winnaars bij de oprukkende olieprijs met winsten tot 13 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud