Wall Street: GM slipt door staking

Werknemers General Motors staken. ©AFP

De oplopende olieprijs zorgt voor neerwaartse druk op Wall Street. General Motors kan geen overeenkomst vinden met de Amerikaanse autovakbond.

De Amerikaanse beurzen starten maandag in het rood. De Dow Jones verliest 0,3 procent, de S&P500 laat een veer van 0,4 procent en de Nasdaq moet 0,6 procent inleveren.

Amerikaanse beleggers vrezen dat een verdere stijging van de olieprijs, via hogere brandstofprijzen, de wereldwijde groei kan afknijpen. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie klimt met meer dan 10 procent. Dat is het gevolg van drone-aanvallen op twee grote Saoedische installaties dit weekend. De aanslag heeft de helft van de dagelijkse olieproductie van Saoedi-Arabië lamgelegd.

De forse toename in de prijs van olie is goed nieuws voor de oliewaarden op Wall Street. Die verdienen nu meer geld per vat dat ze produceren. Exxon Mobil klimt 2,5 procent, Chevron wint 2,4 procent, Devon Energy ontploft met 8,2 procent en Marathon Oil stijgt 9,6 procent. 

Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen lijden juist onder de hogere olieprijzen. Ze zien hun kosten stijgen door de oplopende brandstofprijzen. JetBlue Airways verliest 2,2 procent, United Airlines zakt 2,8 procent en American Airlines daalt 4,3 procent.

GM

Voor het eerst sinds 2007 leggen de werknemers van General Motors (GM) het werk neer. De Amerikaanse autovakbond (UAW) en het bestuur van GM kunnen maar geen overeenkomst vinden over de arbeidsvoorwaarden. 

De autobouwer heeft de vakbond al een aanbod gedaan waarbij het belooft 5.400 banen te creëren. Daarnaast wil het 7 miljard dollar (6,4 miljard euro) investeren in acht Amerikaanse fabrieken. Volgens de UAW schiet het voorstel tekort op een aantal belangrijke punten. Een cruciale eis van de vakbond is dat nieuwe werknemers hun loon sneller zien stijgen. Nu beginnen werknemers met een loon van minder dan 20 dollar per uur, waarna ze acht jaar moeten wachten tot ze de kaap van 30 dollar bereiken. De UAW wil deze periode verkorten naar 4 jaar.

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat GM en de autovakbond snel een deal sluiten:

De staking kan GM veel geld gaan kosten volgens analist Dan Levy van Credit Suisse. 'De bedrijfswinst zal met zo'n 50 miljoen dollar per dag dalen'.

Het aandeel verliest 3,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud