Wall Street herstelt fors in slotuur

©REUTERS

De Amerikaanse beurzen sloten na een volatiele sessie 2 procent hoger af.

De Amerikaanse beurzen waren een groot deel van de dag in de ban van de rente. Beleggers zijn nog altijd bezorgd over de stijgende rente en de negatieve impact die de hogere rente heeft op technologieaandelen. Een sterk jobrapport over de maand februari heeft de rente vrijdag nog hoger geduwd.

In de loop van de dag veranderde de stemming en verschoof de aandacht van de hogere rente naar de betere economie. Hierdoor kon de Dow Jones uiteindelijk 1,9 procent winnen, de Nasdaq steeg 1,6 procent.

Tesla

Het aandeel Tesla daarentegen verloor andermaal 4 procent. Op een bepaald moment bedroeg het koersverlies wel 12 procent. Sinds de top van januari ging er een kwart af.

Wat gebeurt er met tech?

Een groot deel van die daling kan verklaard worden door de stijgende rente. Door de hogere groei- en inflatieverwachtingen is de Amerikaanse tienjaarsrente sinds begin januari met 66 basispunten gestegen naar 1,57 procent. De hogere rente leidt ertoe dat de huidige waarde van toekomstige winsten daalt. Zeker bij Tesla is het grootste deel van de waardering gestoeld op de verwachting dat de winsten enorm zullen stijgen. Daardoor hebben groeiaandelen als Tesla het meeste last van de sterk oplopende rente (zie de video hiernaast voor meer uitleg).

Wat ook niet helpt, is dat de Chinese Tesla-concurrent NIO onlangs waarschuwde dat de verkoop van elektrische auto's in China in de eerste drie maanden van het jaar zou vertragen. Ook Tesla meldde dat het in januari de autoverkoop zag zakken naar 15.484 stuks van 23.804 in december. Tesla's verkoop in China is goed voor een vijfde van de omzet over 2020.

En sinds donderdag is er nog een reden voor de beleggers om het aandeel Tesla te verkopen. Miljardair en belegger Ron Baron heeft voor zijn fonds Baron Capital 1,8 miljoen aandelen Tesla verkocht. Zelf zegt Baron nog altijd te geloven in het aandeel. De reden van de verkoop zou zijn dat het Tesla-gedeelte van de portefeuille te groot werd. 'Maar het is de vraag of de beleggers dat zo interpreteren', zei beursanalist Jim Cramer van de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud