Wall Street hoger door hoop op handelsdoorbraak

Op weg naar Osaka maakte de Amerikaanse president Donald Trump een tussenstop in Alaska. ©REUTERS

In New York gingen de beurzen donderdag hoger, vooral dankzij winsten in de technologiesector. Beleggers keken vol spanning uit naar de topontmoeting tussen president Trump en zijn Chinese evenknie Xi.

De verwachtingen voor het onderonsje, dat plaatsvindt in de marge van de G20-top in Osaka, zijn gemengd. Een handelsdeal wordt niet meteen verwacht, wel mogelijk een hervatting van de handelsbesprekingen.

Volgens de South China Morning Post zouden de VS en China alvast een voorlopige wapenstilstand in de handelsoorlog overeen zijn gekomen. De Wall Street Journal vernam dat de Chinese president Trump een lijst met voorwaarden zal voorleggen die Washington moet respecteren vooraleer de Volksrepubliek een overeenkomst wil sluiten.

De Dow Jones sloot een fractie (-0,04%) in de min. De S&P500 steeg 0,4 procent en de Nasdaq Composite 0,7 procent. Optimisme over een toekomstige Amerikaans-Chinese deal stuurde de technologiewaarden hoger. Advanced Micro Devices won 2,7 procent en Nvidia 2,5 procent.

De druk op de Dow Jones kwam vooral van Boeing . De vliegtuigbouwer verloor 3 procent omdat de problemen met de 737 Max blijkbaar nog niet van de baan zijn.

Wereldwijd staan sinds midden maart alle Boeings 737 Max aan de grond sinds twee toestellen van dat type kort na het opstijgen neerstortten. Een softwareprobleem in combinatie met onvoldoende training van de piloten zou aan de basis liggen. Boeing heeft het computersysteem nu geüpdatet maar tijdens simulatorvluchten is een nieuw probleem opgedoken.

CNN vernam van twee goedgeplaatste bronnen dat de neus van het toestel nog steeds naar beneden kan worden geduwd. Die reactie van het toestel, die de piloten niet konden corrigeren, veroorzaakte net de crashes in Indonesië en Ethiopië. De FAA, de Amerikaanse luchtvaartagentschap, heeft Boeing gevraagd het euvel te verhelpen. De nieuwe certificering van de 737 Max kan echter meerdere weken vertraging oplopen.

Ford Motor gaat met de bezem door zijn Europese fabrieken. Circa 20 procent van het personeel of 12.000 werknemers verliezen tegen eind 2020 hun baan. Het hardst getroffen worden Duitsland, het VK en Rusland. De ingreep moet de zwakke winstgevendheid van de Europese activiteiten opkrikken. Ford heeft het al jaren moeilijke in Europa, een mature markt waar veel spelers actief zijn. De ingreep werd gesmaakt: het aandeel won 3 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud