Wall Street: Home Depot verrast positief

Home Depot verrast positief. ©AFP

Wall Street sloot vandaag in de min. De lagere tienjaarsrente zette de banken in het rood. Home Depot ging hoger nadat het de verwachtingen klopte.

De Amerikaanse beurzen sloten vandaag met verlies na drie dagen van winst. Beleggers keken onder meer naar de berichten van zowel de Washington Post als de New York Times. De kranten meldden dat de Amerikaanse regering mogelijke belastingverlagingen bespreekt om de economie te stimuleren. Een medewerker van het Witte Huis ontkende dat alvast. 

De artikels hebben mogelijk de angst bij beleggers gevoed over een recessie in de VS. De angst laaide vorige week op toen een belangrijke recessie-indicator alarm sloeg in Amerika.

De onrust was ook terug te zien in de oplopende Amerikaanse rente. De tienjaarsrente in de VS daalde vandaag met 6 basispunten tot 1,55 procent.

De dalende rente zette de bankaandelen een trede lager. Citigroup verloor 1,4 procent, Bank of America brokkelde 2 procent af en JPMorgan moest 1,3 procent inleveren.

Home Depot

De doe-het-zelfketen Home Depot  kwam met een geruststellend rapport. Het bedrijf zag de omzet met 1,2 procent stijgen tot 30.839 miljoen dollar. Daarnaast steeg de winst per aandeel in het tweede kwartaal met 3,9 procent naar 3,17 dollar. Dat is beter dan de 3,08 dollar die door analisten werd verwacht. Netto verdiende Home Depot 0,8 procent minder, namelijk 3,48 miljard dollar. 

De groep tempert wel de verkoopsverwachtingen. Het bedrijf ziet de omzet in het lopende boekjaar 2019/20 met 2,3 procent toenemen. Tot dusver stond de verwachting op 3,3 procent. Ook de prognose voor de verkoop bij een constant aantal winkels is verlaagd van 5 naar 4 procent groei. Home Depot haalt twee redenen aan voor de lagere omzetverwachting: de zwakke houtprijs en de mogelijke impact van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog op de consumentenbestedingen.

De houtprijs is met 16 procent gedaald sinds begin februari, toen de hoogste prijs van het jaar werd genoteerd. Er worden minder nieuwe huizen gebouwd in de VS, enerzijds door een gebrek aan ruimte, anderzijds door een tekort aan bouwvakkers. Door de lagere bouwactiviteit zijn de houtvoorraden gestegen en de prijzen gedaald. Hout vertegenwoordigt zowat 8 procent van de omzet van Home Depot.

Verder waarschuwt de groep dat Amerikaanse consumenten minder lijken uit te geven in de doe-het-zelfketen wegens de Amerikaanse importtarieven. Toch oordeelde de markt dat het goede nieuws boven het minder goede primeert. Het aandeel klom 4,4 procent.

Medtronic

De producent van medische apparatuur Medtronic spurtte 2,6 procent hoger. Het bedrijf zag de kwartaalwinst hoger uitvallen dan verwacht door een sterke vraag naar chirurgische instrumenten en diabetesapparaten. Daarnaast heeft het bedrijf de verwachtingen omhoog geschroefd. Medtronic verhoogde de verwachte aangepaste winst per aandeel van '5,44 tot 5,50 dollar' naar '5,54 tot 5,60 dollar'. Analisten rekenden op een verwachte winst van 5,48 dollar per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect