Wall Street: Joe Sixpack houdt de moed erin

De Amerikaanse consument houdt de moed erin. ©AFP

Beleggers stuurden de Amerikaanse beurzen licht hoger na beter dan verwachte resultaten van supermarktreus Walmart.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag over het algemeen positief af. De Dow Jones steeg 0,4 procent en de S&P500 won 0,2 procent. Enkel de Nasdaq sloot af met een klein verlies van 0,1 procent. De positieve beursdag komt na de hallucinante verliezen van woensdagavond. De Amerikaanse consument was het antidepressivum van de dag dat beleggers weer opmonterde.

Want Joe Sixpack houdt de moed erin. Dat blijkt uit cijfers over de Amerikaanse kleinhandelsomzet. Want de detailhandel zag de omzet maand op maand met maar liefst 0,7 procent stijgen. Dat was een veel sterkere toename dan de door economen verwachte groei van 0,3 procent. 

Walmart

Ook de beter dan verwachte cijfers van Walmart  wijzen op een sterke consument. Als grootste supermarktketen in de VS is Walmart een vinger aan de pols van de Amerikaanse consument.

In het tweede kwartaal - dat bij Walmart liep tot en met de maand juli - steeg de omzet met 1,8 procent naar 130,4 miljard dollar, terwijl er een omzet van 130,1 miljard werd verwacht. 

De supermarktreus behaalde daarnaast een aangepaste winst per aandeel 1,27 dollar, terwijl analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,22 dollar. 

Voorts waren ook de vooruitzichten voor het volledige boekjaar beter dan de consensusverwachtingen. De grootste supermarktketen van de wereld verwacht dat de aangepaste winst per aandeel zal uitkomen tussen een lichte daling en een lichte stijging. Eerder ging het bedrijf uit van een lichte daling.

Walmart vloog met 6,1 procent hoger.

Cisco

Maar de beurs had ook slechter nieuws over de Amerikaanse economie te verteren. Want gisteravond stelde Cisco teleur met sombere vooruitzichten. De grootste leverancier van netwerkapparatuur ter wereld wordt als barometer gezien voor het investeringsklimaat van bedrijven. 

De kwartaalcijfers zelf waren nog helemaal niet onaardig. De omzetgroei van 6 procent naar 13,4 miljard dollar was conform de verwachtingen. De aangepaste winst per aandeel kwam met 0,83 dollar hoger dan verwacht uit. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst per aandeel nog 0,70 dollar. 

Maar de verwachtingen voor het huidige kwartaal - voor Cisco het eerste kwartaal van het boekjaar 2019-2020 - ziet de technologiereus de omzet op jaarbasis maar met 0 tot 2 procent stijgen. Analisten rekenden op een groei van 2,5 procent.

Beleggers stuurden het aandeel 8,6 procent lager.

General Electric

Verder daalde het aandeel General Electric (GE) met 11,3 procent omdat Harry Markopolos - bekend van zijn rol als klokkenluider in de Madoffzaak - had gezegd dat het bedrijf zijn financiële problemen probeert te maskeren. Volgens Markopolos heeft GE onder andere de verplichtingen in zijn verzekeringstak te laag gewaardeerd. Volgens hem moet het conglomeraat zijn reserves bij de verzekeringsdevisie verhogen met 18,5 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud