Wall Street kickt op stimulus- en handelshoop

Apple-topman Tim Cook legde president Trump vrijdag uit dat de importheffingen op Chinese producten de concurrentiepositie van Apple aantasten. ©Photo News

De Amerikaanse beurzen zetten hun rally gezwind voort. Signalen dat de grote economieën aan steunmaatregelen denken en de VS en China een nieuwe onderhandelingsronde voorbereiden, stemmen beleggers positief.

Omstreeks 19.45 uur wint de Dow Jones 1,1 procent, de S&P500 1,3 procent en de Nasdaq Composite 1,6 procent.

Naast de mogelijkheid van nieuwe economische stimulus geniet het sentiment ook van de beslissing van de Amerikaanse regering om de vrijstelling van het Chinese technologiebedrijf Huawei van de eerder aangekondigde aankoopbeperkingen met nog eens 90 dagen te verlengen. Dat betekent dat Amerikaanse techbedrijven voorlopig aan Huawei mogen blijven leveren. President Trump blijft niettemin grote bedenkingen maken bij Huawei, een bedrijf dat hij als een bedreiging voor de nationale veiligheid bestempelt.

Technologiebedrijven zijn in goeden doen. Micron Technology wint 3,9 procent en Nvidia  6,4 procent.

Overigens lijken de VS en China zich op te maken voor een nieuwe onderhandelingsronde. Regeringsmedewerkers zeiden in het weekend dat het Witte Huis daarvoor de fundering voorbereidt. President Trump voegde in een tweet toe dat de VS weer met China praten.

Apple gaat 2,7 procent vooruit. Tim Cook, de topman van Apple, dineerde vrijdag met president Trump. Hij legde de Amerikaanse president uit dat de concurrentiepositie van Apple verslechtert door de importheffingen op Chinese producten. Samsung, de grote concurrent van Apple, heeft daar geen last van.

Apple laat nagenoeg al zijn producten – iPhone, Ipad, Mac – in China maken zodat ze beschouwd worden als Chinese producten. Trump kondigde onlangs extra heffingen aan op Chinese producten die op 1 september zullen ingaan. Voor laptops en smartphones stelde hij die vervolgens uit tot midden december.

Tubbs

Een stevige klap krijgt PG&E . Het Californische energieconcern verliest een kwart van zijn waarde. PG&E wordt ervan verdacht dat een van zijn installaties de grote Tubbs-bosbrand in 2017 heeft aangestoken. Daarbij lieten 22 mensen het leven en werden meer dan 5.600 gebouwen vernield.

Californische onderzoekers van de brand kwamen een tijd geleden tot het besluit dat niet PG&E de onvrijwillige aanstoker was maar wel een elektrische installaties van een privéwoning in de buurt van Calistoga. Advocaten van een groep slachtoffers en van verzekeringsmaatschappijen die schadevergoedingen hebben uitgekeerd, betwisten dat echter. Zij beweren over bewijzen te beschikken dat wel degelijk uitrusting van PG&E aan de basis lag van de gigantische bosbrand.

PG&E geniet momenteel bescherming tegen schuldeisers en zou tegen 9 september met een plan komen voor een doorstart. Een uitspraak van een rechter gooit nu echter roet in het eten. Rechter Dennis Montali hief vrijdag de bevriezing op van de rechtszaken rond de Tubbs-brand. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor slachtoffers die tegen PG&E willen procederen. Volgens de Californische wetgeving moeten die rechtszaken binnen de vijf maanden plaatsvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n