Wall Street: KKR vuurt Walgreens aan

Walgreens Boots schiet hoger na overnamespeculatie. ©REUTERS

De handelsoorlog en de spanningen in Hongkong zetten de beurzen lager. Walgreens profiteert van overnamespeculatie.

Amerikaanse beleggers zijn wat negatiever gestemd sinds de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag zei dat hij de tariefverhogingen op Chinese producten nog niet terugdraait. Het commentaar van Trump kwam nadat het Chinese ministerie van Handel had gezegd dat de VS en China afgesproken hadden om bestaande importtarieven in fases te verlagen.

Verder zetten ook de toenemende spanningen in Hongkong de Amerikaanse beurzen in het rood. De Dow Jones daalt 0,4 procent en de S&P500 en de Nasdaq gaan 0,3 procent lager.

Het aandeel Walgreens Boots Alliance vliegt met meer dan 6 procent hoger. Volgens bronnen van het persbureau Bloomberg zou de private-equitygroep KKR de apotheekketen hebben benaderd voor een mogelijke overname. Als de overname effectief doorgaat, is het volgens Bloomberg de grootste met schuld gefinancierde overname ooit.

Vorige week meldde het persbureau al dat de apotheekgroep op zoek was naar een potentiƫle overnemer die het bedrijf van de beurs zou halen. Toen zeiden bronnen dat verschillende private-equitypartijen interesse hadden, maar afgeschrikt werden door de omvang van de deal.

56 miljard

Walgreens heeft een marktwaarde van ongeveer 56 miljard dollar (50,7 miljard euro) en heeft een schuld van 16,8 miljard. In 2007 nam KKR samen met private-equityspeler TPG het Texaanse energiebedrijf TXU over. Deze deal kostte zo'n 45 miljard dollar en is volgens Bloomberg de grootste met schuld gefinancierde overname tot nu toe. 

Walgreens heeft het moeilijk zich aan te passen aan de nieuwe wereld van e-commerce. De apothekersketen ging onlangs de samenwerking aan met de techgiganten Microsoft en Alphabet (de moeder boven Google) om te concurreren met Amazon. KKR wint 0,5 procent.

Uber

De voormalige CEO en mede-oprichter van het taxi-aandeel Uber , Travis Kalanick, heeft bijna 21 procent van zijn belang in de taxiapp verkocht. Hij kon de aandelen pas sinds vorige week woensdag van de hand doen, omdat toen de zogenaamde lock-upperiode eindigde. De lock-upperiode is de periode na een beursgang waarin grote aandeelhouders van het eerste uur hun aandelen niet kunnen verkopen.

Kalanick heeft nog steeds 75,4 miljoen aandelen Uber in zijn bezit met een waarde van meer dan 2 miljard dollar.

Het aandeel Uber levert 0,4 procent in.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud