Wall Street trekt zich op aan end game in stimulusgevecht

General Motors was de primus op een beursdag die in het teken stond van stimulus. ©Photo News

Wall Street eindigde hoger nu een stimulusdeal binnen handbereik lijkt. De cloud viel even uit de gratie terwijl goede oude computerhardware weer werd ingeslagen.

Stimulus was opnieuw het magische woord dinsdag op Wall Street. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, praat opnieuw met minister van Financiën Steven Mnuchin over een coronasteunpakket. Maandag werd ook al gesproken, waarbij de verschillen deels overbrugd werden. Na weken van averij tussen beide partijen over de omvang en inhoud van het pakket, geloven beleggers dat de steunmaatregelen die vooral gericht zijn op kleine bedrijven nu echt binnen handbereik ligt. De Amerikaanse beurzen sluiten in doorsnee 0,7 procent hoger.

General Motors eindigt de dag als primus nadat het midden beurstijd een investering aankondigde in de elektrificering van zijn productieproces. De Ford-moeder won 7,4 procent.

Procter & Gamble heeft ook in het derde kwartaal geprofiteerd van de sterkere vraag naar schoonmaakproducten door de coronapandemie. De divisie die ontsmettingsmiddelen, afwasmiddelen en reinigende doekjes verkoopt, zag de omzet met 30 procent stijgen. De tak die toiletpapier en keukenrollen aan de man brengt, verkocht 10 procent meer.

De toegenomen kuismanie noopt Procter & Gamble tot een verhoging van zijn jaarvooruitzichten. Het concern verwacht een omzetgroei van 3 tot 4 procent tegen 1 à 3 procent eerder. De nettowinst per aandeel zou met 5 tot 8 procent stijgen in plaats van met 3 tot 7 procent.

P&G, dat dit jaar al fors steeg op conto van het coronavirus, dikte 0,5 procent aan.

Ook Logitech profiteert van het coronavirus. De producent van computerrandapparatuur, zoals muizen en toetsenborden, verpulvert de ramingen met een winst van 1,87 dollar per aandeel voor het laatste kwartaal, ruim boven de 57 dollarcent die de analisten gemiddeld hadden voorspeld. Ook de omzet overtrof de verwachtingen ruimschoots. Door de toename van thuiswerk en afstandsonderwijs werden veel muizen, headsets en webcams verkocht. De groei is het meest afgetekend in Europa, waar alle landen een dubbelcijferige tot zelfs driecijferige groei vertonen.

Logitech trekt de verwachtingen voor het lopende gebroken boekjaar op en gaat uit van een omzetstijging van 35 à 40 procent. De vorige prognose ging uit van 10 tot 13 procent groei.

Logitech wint 15,6 procent.

IBM verloor 6,5 procent. Het technologieconcern klopte weliswaar de verwachting ondersteund door een grotere vraag naar zijn clouddiensten, een afdeling waar het zich in de toekomst op focust nu het zich voorbereidt om zijn klassieke eenheden naar de beurs te brengen. Maar door de onzekerheid over het coronavirus wil IBM geen prognose meegeven voor het huidige kwartaal en dat doet beleggers op de verkoopknop duwen.

'De prioriteiten van de klanten op korte termijn blijven operationele stabiliteit, flexibiliteit en cashbehoud', zei financieel directeur James Kavanaugh. 'Maar dat leidt tot een tragere vernieuwing van projecten en uitstel van aankopen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud