Wall Street laaft zich aan optimisme over handel en shutdown

Een autocar staat voor de Coors-brouwerij in Golden, Colorado. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen gingen dinsdag flink hoger. Beleggers waren optimistisch gestemd nu Democraten en Republikeinen een voorlopig begrotingsakkoord hebben bereikt. Ook voor de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken is er hoop.

Met hun voorlopig akkoord hopen Democraten en Republikeinen een nieuwe ‘shutdown’ – de sluiting van diverse overheidsdiensten – te vermijden. Het is momenteel onduidelijk of president Trump, die veel meer geld wil om een muur te bouwen langs de Mexicaanse grens en zo illegale immigratie tegen te gaan, het akkoord zal goedkeuren.

De handelsbesprekingen tussen de VS en China draaien weer op volle toeren. Ze werden maandag hervat en minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer kwamen dinsdag in Peking aan. President Trump zou ook nog steeds zijn Chinese evenknie Xi Jinping willen ontmoeten om een einde te maken aan de handelsoorlog, mogelijk nog in maart.

De Dow Jones ging 1,5 procent hoger de dag uit, de S&P500 won 1,3 procent en de Nasdaq Composite 1,5 procent. Handelsgevoelige aandelen als Boeing en Caterpillar zaten in de lift en wonnen respectievelijk 1,7 en 2,9 procent. 

Molson Coors Brewing viel 9,4 procent lager. De bierbrouwer publiceerde niet alleen tegenvallende omzetcijfers, maar zit blijkbaar ook met een boekhoudkundig probleem.

In het vierde kwartaal realiseerde Molson Coors een omzet van 2,42 miljard dollar, een eind onder de 2,54 miljard dollar waar analisten op hoopten. Vooral de Amerikaanse markt blijft bijzonder moeilijk met een omzetdaling van 5,1 procent. In Canada gingen de volumes van de groep ook achteruit. Europa en de internationale activiteiten presteerden een stuk beter.

Molson Coors liet ook weten zijn resultaten voor 2016 en 2017 te herzien. De problemen hebben te maken met uitgestelde belastingen. Volgens het management zoude de cijfers geen grote aanpassing behoeven, maar de ‘zwakke’ financiële rapportering baart toch zorgen.

Eveneens onder druk stond Under Armour , dat 6,7 procent liet liggen. De vierdekwartaalresultaten waren best oké met een omzet en winst die de verwachtingen klopte. De fabrikant van sportkledij gaf echter ontgoochelende vooruitzichten voor het eerste kwartaal. De omzet zou ‘vlak tot licht lager’ uitkomen door een daling van de verkoop in Noord-Amerika en bescheiden groei van internationale activiteiten. Analisten rekenden tot dusver op een omzetgroei van 2 procent.

Cosmeticafabrikant Coty kreeg vleugels nadat zijn referentie-aandeelhouder JAB Holding aankondigde zijn belang van 40 procent te willen optrekken tot 60 procent. De Duitse groep zou 150 miljoen aandelen Coty willen overkopen van minderheidsaandeelhouders en biedt daarvoor 11,65 dollar in cash. Op basis van de slotkoers van maandag is dat een premie van 20,6 procent.

Met een meerderheidsbelang zou JAB zijn greep op Coty kunnen verstevigen en het bedrijf beter kunnen aansturen. Coty, dat heel wat parfums en verzorgingsproducten maakt voor bekende merken of namen (Burberry, Adidas, Calvin Klein, Gucci, Boss, Bourjois, Kate Perry…), kende recent aanvoerproblemen door orkanen en stakingen van truckbestuurders. Enkele maanden geleden kreeg Coty al een CEO en voorzitter die nauwe banden onderhouden met JAB.

Het tijdstip om een (gedeeltelijk) bod uit te brengen op Coty lijkt gunstig nadat het aandeel het voorbije jaar 50 procent van zijn waarde verloor. Coty veerde 12,5 procent op.

Gilead Sciences verloor 3,3 procent nadat het farmabedrijf bekend maakte dat selonsertib, een potentieel geneesmiddel tegen levercirrose, in een Fase 3-onderzoek flopte. Bij slechts 1 op de 8 patiënten bleek het middel iets uit te halen en dat is niet beter dan met de placebo. Gilead is een partner van Galapagos voor het reumamiddel filgotinib.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect