Advertentie
Advertentie

Wall Street met vertrouwen richting cijferstorm

Een trader op de beursvloer in New York. ©Getty Images via AFP

Beleggers praatten zichzelf wat moed in aan de vooravond van een reeks belangrijke kwartaalrapporten. De landbouwgroep CNH Industrial zat in de ramsj door een onverwachte personeelswissel.

Geen blauwe maandag op Wall Street. Vorige week vielen de aandelenmarkten ten prooi aan pessimisme over de stijgende rente, maar met een winst van respectievelijk 0,7 en 1,1 procent veerden de Dow Jones en de Nasdaq vlotjes op. Beleggers keken met herwonnen optimisme uit naar het tweede deel van deze beursweek, wanneer een aantal kanonnen uit Silicon Valley kwartaalcijfers publiceert.

Dinsdagavond komt de autobouwer Tesla  met kwartaalcijfers, daarna volgen Meta , Microsoft en Alphabet . De waardering van Amerikaanse aandelen wordt gesteund door de stevige fundamentals, maar het is opletten voor de impliciete groeiverwachtingen die inmiddels verrekend zijn in de beurskoers van heel wat Amerikaanse ondernemingen. Dat zeggen de strategen van Citi nu het resultatenseizoen in de VS op kruissnelheid komt.

Advertentie

Er is in de huidige markt weinig ruimte voor een economische terugval, laat staan een krimp.

Scott Chronert
Citi-strateeg

'Er is in de huidige markt weinig ruimte voor een economische terugval, laat staan een krimp', zegt Citi-strateeg Scott Chronert. 'Dat kan ervoor zorgen dat marktparticipanten tijdens dit resultatenseizoen wat winst van tafel te nemen.'

Laagconjunctuur

Bij Tesla is de vrees voor een slecht kwartaalrapport het grootst. Om de verkoop van zijn elektrische bolides aan te zwengelen, snijdt de autobouwer nog maar eens in zijn verkoopprijzen op enkele belangrijke markten. Op die manier wil Tesla zijn oplopende voorraden afbouwen. Hoewel het, ondanks eerdere prijsverlagingen, nog altijd een van de meest winstgevende autobouwers op de planeet is, baren de tanende verkoopvolumes zorgen.

Het productieapparaat van de groep moet immers op volle capaciteit draaien om zijn winstmarges te behouden. In tandem met die kortingsacties bij Tesla zetten beleggers ook het aandeel in het uitstalraam. Dat was maandag niet anders: het bedrijf van Elon Musk ging 3,4 procent in het rood.

De producent van landbouwmachines CNH Industrial kreeg dan weer een forse tik na een onverwachte wissel aan de op. Vanaf juli neemt Gerrit Marx het roer over van Scott Wine, die sinds 2021 CEO was bij CNH. 'Wine heeft besloten het bedrijf te verlaten na de succesvolle uitvoering van ons in 2021 opgestelde businessplan', klinkt het. 'Hij heeft in drie opeenvolgende jaren een recordomzet en ongeziene brutomarges gerealiseerd.'

Beleggers en analisten vinden de exit dan ook een spijtige zaak. 'De visie van Wine begon net vruchten af te werpen, en het feit dat CNH nu ook zijn beleggersdag uitstelt, betekent dat er een belangrijke katalysator voor het aandeel wegvalt', zegt analist Michael Feniger van Bank of America.

Het afscheid komt bovendien op een moment dat de conjunctuur in de landbouwsector tegenzit. Bank of America knipt door de toegenomen onzekerheid zijn advies bij van 'kopen' naar 'houden'. CNH verloor 6,6 procent.

Het bekendste uithangbord van CNH zijn de New Holland-landbouwmachines. De grootste fabriek van CNH Industrial ligt in het West-Vlaamse Zedelgem. Die vestiging boekte in 2022 een omzet van 866 miljoen euro en telt zo'n 3.000 werknemers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.