Wall Street: Nike schiet hoger na topcijfers

Nike schiet hoger na topcijfers. ©Bloomberg

Het sportschoenenbedrijf Nike kon de analistenprognoses verpletteren. Een grote tabaksfusie gaat niet door.

Beleggers op Wall Street namen bij de opening afwachtende houding aan nu de Democraten beginnen met een onderzoek dat kan leiden tot de mogelijke afzetting van de Amerikaanse president Donald Trump. De aanleiding is een omstreden telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Trump zou hem onder druk hebben gezet om aantijgingen van corruptie tegen de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te onderzoeken. 

Later op de dag verbeterde het sentiment dankzij de uitspraken die de Amerikaanse president Donald Trump deed bij de United Nations in New York. Trump zei daar tegen journalisten dat een handelsdeal tussen de VS en China 'sneller komt dan je denkt'.

De Dow Jones en de S&P500 wonnen 0,6 procent. De Nasdaq klom zelfs met 1,1 procent.

Nike

Nike vloog meer dan 4 procent omhoog omdat het dinsdag nabeurs uitstekende resultaten kon voorleggen. De Amerikaanse maker van sportschoenen realiseerde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst per aandeel van 86 dollarcent, een pak beter dan verwacht (70). De omzet ging 7,2 procent de hoogte in tot 10,7 miljard dollar en klopte ook de analistenprognoses (10,4 miljard). 

Zorgen over de impact van de handelsoorlog en van invoertarieven op kleding en schoenen blijken voorlopig ongegrond. Nike maakt maar liefst een vierde van zijn producten in China, maar het bedrijf verkoopt ook een groot deel daarvan aan de Chinezen.

Bovendien heeft Nike een deel van de productie verhuisd naar Vietnam. De omzet in China groeide in het eerste kwartaal met 22 procent, ook dat was beter dan verwacht (+17%).

Altria en Philip Morris

Er komt geen grote tabaksfusie. Altria en Philip Morris hebben laten weten dat het eind augustus aangekondigde plan om de krachten te bundelen niet doorgaat. De twee konden geen akkoord bereiken, maar blijven wel samenwerken aan hun alternatieve sigaret IQOS.

Waarom de deal uiteindelijk niet doorgaat, is onduidelijk. 'Na veel overleg zijn de bedrijven overeengekomen hun focus te verleggen naar de lancering van IQOS in de VS en zo te werken aan een rookvrije toekomst', zegt André Calantzopoulos, de CEO van Philip Morris. 

Altria ging 0,4 procent lager. Philip Morris spurtte 5,2 procent hoger.

Marathon Petroleum

Het aandeel Marathon Petroleum veerde op met meer dan 8 procent. De activistische aandeelhouder Elliott Management wil dat de oliespeler zich opsplitst in drie delen. 

Elliott zei in 2016 al dat het voor een opsplitsing was, omdat het bedrijf de verwachtingen niet waar kon maken. Met een opsplitsing creëert volgens de activist meer waarde voor aandeelhouders.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud