Wall Street op recordhoogte

Wall Street op nieuw record. ©AFP

Amerikaanse beleggers duwen aandelen tot recordhoogte. Microsoft sleept een megacontract in de wacht.

De Amerikaanse beurzen gaan vandaag fors hoger. De brede S&P500-index wint 0,6 procent tot 3.032 punten, en overstijgt daarmee het intraday-record van 26 juli (3027,98 punten). Ook de Amerikaanse president Donald Trump is in zijn nopjes door het record:

Beleggers zijn goed gemutst door positief handelsnieuws. Zowel de Amerikaanse als de Chinese onderhandelaars zeggen dat ze 'bijna klaar' zijn met een gedeeltelijke handelsdeal.

Microsoft

In de schijnwerpers staat onder andere Microsoft . De softwaregigant onder leiding van Satya Nadella heeft een megadeal gesloten met de Amerikaanse overheid. Het betreft een contract voor cloudopslag ter waarde van 10 miljard dollar. Het JEDI-project, ofwel Joint Enterprise Defense Infrastructure, moet het Amerikaanse leger een boost geven. Door meer data te poolen en te delen met de cloud zou Defensie sneller en veiliger kunnen werken. 

De deal is een klap in het gezicht voor de marktleider op het gebied van cloudcomputing, Amazon . De internetreus leek het contract vrijdagavond nog te gaan binnenslepen, maar in een onverwachtse plotwending kiest de Amerikaanse overheid toch voor Microsoft. 'We zijn verrast door de uitkomst', klinkt het bij Amazon. 

Het persbureau Bloomberg denkt dat de deal is afgeketst door de slechte relatie tussen Trump en Amazon CEO Jeff Bezos. Bezos is ook eigenaar van de Washington Post. Trump voelt zich al jaren geviseerd door deze krant.

Microsoft wint 2,7 procent en stijgt daarmee naar recordhoogte, Amazon verliest 0,3 procent.

Ruimtereiziger gelanceerd

De ruimtereisonderneming van de Britse miljardair Richard Branson, Virgin Galactic, maakt maandag zijn beursdebuut op de New York Stock Exchange via een directe notering. Het bedrijf organiseert ruimtereizen voor de welgestelden, voor een retourtje moet u 250.000 euro neertellen. 

Branson sloot een deal met Social Capital Hedosophia Holdings, een beursschelp van de durfkapitalist Chamath Palihapitiya. Die verwerft 49 procent van de aandelen, terwijl Branson een meerderheidsbelang van 51 procent behoudt. 

Wie mee naar de ruimte wil moet naast een zak geld ook wat geduld hebben: er zijn nog zo'n 600 wachtenden voor u. In de wachtrij bevindt u zich in goed gezelschap: twee van de wachtenden zijn de sterren Leonardo DiCaprio en Justin Bieber.

Het aandeel klimt 6 procent hoger.

AT&T buigt

AT&T kondigt maandag een nieuw strategisch plan aan. Het telecom- en mediabedrijf belooft twee nieuwe directieleden aan te stellen en belooft de schulden terug te betalen die zijn gemaakt voor de aankoop van Time Warner. Daarmee buigt de groep voor de druk die de activistische aandeelhouder Elliot Management uitoefent op het bedrijf. 

Elliot had in september een belang van 3,2 miljard dollar in het bedrijf. De investeringsfonds zette eerder druk op AT&T om in de kosten te snijden, wijzigingen in het management aan te brengen en om een minder fel groeibeleid te voeren. Elliot zegt het nieuwe plan te steunen. 'Dit zal veel waarde creëren voor de aandeelhouders', zegt de investeerder.

Om de schuldenlast terug te dringen zal het bedrijf tot 10 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten verkopen. Dit jaar is het bedrijf al druk bezig geweest met het afstaan van activiteiten, waardoor het zijn schuld al met 12,7 miljard dollar heeft teruggedrongen. Aan het einde van het derde kwartaal bedroeg de schuld 153,5 miljard dollar.

Het aandeel veert met 5 procent op.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud