Wall Street: Philip Morris keldert door overnamegesprekken

Philip Morris keldert door fusiegesprekken. ©EPA

De tabaksproducent laat weten dat de uitkomst van de gesprekken nog onduidelijk is. Moody's ziet de winsten van internationale zakenbanken onder druk staan.

De Amerikaanse beleggers borduren dinsdag voort op hun optimisme van maandag, toen de Amerikaanse president Donald Trump zei dat China volgens hem nog steeds graag een deal wil sluiten. Volgens Trump zeiden de Chinezen dat tijdens telefoongesprekken met de Amerikanen in het weekend. China ontkent dat deze gesprekken hebben plaatsgevonden.

Omstreeks 18 uur Belgische tijd noteert de Dow Jones 0,2 procent in de min en zakken de S&P500 en de Nasdaq Composite allebei 0,1 procent.

Philip Morris is de grote uitschieter op de Amerikaanse beurs, weliswaar negatief. De tabaksfabrikant zwiert met 7 procent onderuit nadat hij bekendmaakte gesprekken te voeren met sectorgenoot Altria over een mogelijke fusie. De nieuwe groep zou volgens de Financial Times een beurswaarde krijgen van 210 miljard dollar (189,3 miljard euro). 

Maandag waren er al geruchten over mogelijke gesprekken tussen de twee. Ook toen waren beleggers van de tabaksgigant niet blij met het nieuws, want ze stuurden het aandeel 4,3 procent lager.

Beleggers lijken de fusie wel een goede zaak te vinden voor Altria, want dat bedrijf gaat dinsdag 3,3 procent hoger. Ook maandag won het aandeel.

Philip Morris beklemtoont wel dat de uitkomst van de gesprekken nog onduidelijk is.

Moody's

Ook Amerikaanse zakenbanken krijgen dinsdag een tik. Moody's verlaagt zijn vooruitzichten voor internationale zakenbanken van 'positief' naar 'stabiel'. De kredietbeoordelaar doet dat vanwege het verslechterende economische klimaat.

Volgens Moody's zal de winstgevendheid van de zakenbanken de komende 12 tot 18 maanden onder grotere druk komen te staan. 'Wij denken dat de winstgevendheid van internationale zakenbanken voorbij zijn piek is voor deze economische cyclus', zegt het kredietbeoordelingsbureau in een rapport.

Moody's maakt zich zorgen over de combinatie van lage economische groei en hoge schulden bij bedrijven. 'Hoewel het verruimende beleid van centrale banken de financiële condities kan verbeteren, is er ook een groter risico op een flinke economische neergang. Dat komt onder meer door de escalerende geopolitieke en handelsspanningen', zegt Moody's. Hoge schulden in een moeilijke economische omgeving kunnen ertoe leiden dat bedrijven in betalingsproblemen komen. Wanneer dat gebeurt moeten zakenbanken verliezen nemen. 

Ook de lage rentes zijn volgens Moody's een probleem. Door de dalende rente zien de zakenbanken een belangrijk deel van hun inkomsten wegsmelten.

Goldman Sachs verliest 1 procent en JPMorgan moet 1,5 procent afstaan.

Johnson & Johnson

Het aandeel Johnson & Johnson (J&J) gaat bijna 2 procent hoger nadat een rechter heeft bepaald dat het bedrijf 572 miljoen euro aan schadevergoedingen moet betalen. J&J is volgens de rechter medeverantwoordelijk voor de opiatencrisis in de VS. Sinds 2000 zijn al honderdduizenden Amerikanen overleden aan overdoses van pijnstillers. 

Beleggers sturen het aandeel hoger omdat ze een veel hogere boete hadden verwacht. De openbaar aanklager had namelijk 17 mlijard dollar geëist.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud