Wall Street: Shake Shack bibbert

Hamburgerketen Shake Shack keldert met 20 procent na slechte kwartaalcijfers. ©REUTERS

Uber slikt een miljardenverlies en kent een van de grimmigste dagen in zijn al weinig glorieuze beurscarrière. Ook fastfoodketen Shake Shack beeft.

Hope of deliverance, zong Paul McCartney. Maar dat refrein gaat hoe langer hoe minder op voor maaltijdbezorgers op Wall Street. Die vallen als vliegen temidden van een verbeten concurrentiestrijd en een steeds doorniger pad naar winstgevendheid.

Het slachtoffer 'du jour' is Uber . De taxideeldienst slikte in het derde kwartaal een verlies van 1,16 miljard dollar. Het aandeel duikt 9 procent lager.

Het recept is intussen gekend: de omzet stijgt (g)astronomisch, maar de verliezen diepen uit. De omzet dikte met 30 procent aan maar door de steeds zwaardere opstartverliezen van maaltijddivisie Uber Eats lopen de kosten met liefst 33 procent op naar 4,9 miljard dollar. Netto was er een verlies van 1,16 miljard dollar, waardoor de verliezen sinds begin dit jaar zijn opgelopen tot een duizelingwekkende 7 miljard dollar.

Wat ook op het aandeel weegt: morgen 6 november loopt de zogeheten lock-up af, de periode van 180 dagen na de beursgang waarin eigenaars verplicht zijn aandelen aan te houden. Liefst 1,5 miljard aandelen van Uber kunnen voor het eerst verkocht worden.

Wie in mei op de beursgang van Uber inschreef, zit op een verlies van ongeveer een derde.

Shake Shack

Ook bij Shake Shack  zorgen problemen met de maaltijdbezorging voor kopbrekens. De fastfoodketen keldert met bijna 20 procent naar zijn laagste peil sinds juli na slechte resultaten. Het management verlaagde ook de jaarvooruitzichten.

Shake Shack koos ervoor om voor thuisleveringen exclusief met maaltijdbezorger GrubHub te gaan samenwerken, en dat heeft de appetijt van consumenten blijkbaar stevig verminderd.

'Niet alleen zijn de resultaten voor het derde kwartaal een misser, het vierde kwartaal belooft nog erger te worden. De impact van de beslissing om met één enkele verdeler te gaan werken, is veel groter dan we hadden verwacht', zegt analist John Glass van Morgan Stanley. Glass verlaagt het koersdoel voor Shake Shack van 84 dollar naar 76 dollar bij een houden-advies. 

Record

Aan het andere eind van de koersentabel krabbelt Under Armour  recht na de pandoering van gisteren. Het sportmerk wint 9 procent. Xerax  wordt beloond voor een deal met Fujifilm. De printerproducent springt 5 procent hoger. 

De Dow Jones en de Nasdaq bouwen behoedzaam verder op hun records van maandag en winnen 0,1 procent. De S&P500 neemt wat gas terug en verliest 0,2 procent. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud