Wall Street sluit derde dag op rij hoger af

©AFP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger geëindigd. Beleggers op Wall Street verwerkten een beter dan verwacht banenrapport van de Amerikaanse overheid.

Ook was er optimisme over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China, nu Peking vrijstellingen gaat verlenen voor heffingen op de import van sommige Amerikaanse landbouwproducten.

De Dow Jones sloot 1,2 procent hoger af op 28.015 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq  won 1,1 procent. Aandelen zoals Nike  en JPMorgan  sloten af op een recordkoers. 

Volgens het ministerie van Arbeid kwamen er in november 266.000 banen bij. Economen rekenden in doorsnee op 183.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Het banenrapport wordt door de financiële markten scherp in de gaten gehouden, mede omdat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van invloed zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve.

Het Chinese ministerie van Financiën maakte bekend dat bepaalde importeurs geen extra heffingen hoeven te betalen op onder andere soja en varkensvlees uit de VS. Die hogere tarieven waren eerder ingevoerd als vergelding voor handelsbarrières die het Witte Huis had opgeworpen in de handelsoorlog. Dit kan worden gezien als signaal dat de VS en China nader tot elkaar komen in het handelsoverleg.

Bedrijven die doorgaans vatbaar zijn voor handelsperikelen stonden bij de winnaars. Apple  ging er bijvoorbeeld 1,9 procent vooruit. Voor de maker van de iPhone is China zowel belangrijk voor de productie als voor de omzet. 

Ook Uber Technologies  kon op aandacht rekenen. Het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app maakte bekend vorig jaar meer dan 3.000 meldingen te hebben gekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door chauffeurs of passagiers die het platform gebruiken. Het aandeel zakte 2,7 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud