Advertentie

Wall Street sluit fors in de min

©AFP

Wall Street ging stevig lager. Vooral de Nasdaq gleed onderuit.

Beleggers waren behoorlijk van hun melk door de tweede coronagolf die over Europa en de VS rolt. Dat was ook te zien aan de koersenborden in New York, want die waren grotendeels rood gekleurd. De vrees is dat steeds meer staten hun coronamaatregelen zullen verstrengen in een poging het snel oprukkende virus een halt toe te roepen. Die kunnen een forse klap geven aan de economie, die nog altijd herstellende is van de coronagolf in maart.

De Dow Jones koerste 3,4 procent lager. Wie dacht dat technologieaandelen bescherming zouden bieden komt woensdag bedrogen uit, want de technologiebeurs Nasdaq schoof uit met 3,7 procent.

Big tech

En zelfs bij big tech konden beleggers niet schuilen. Alle grote techspelers gingen onderuit. Facebook gleed uit met 5,5 procent, Alphabet kreeg een tik van 5,5 procent, Microsoft moest 5 procent inleveren, Apple gaat 4,6 procent lager en Amazon verliest 3,8 procent.

Die aandelen golden tot voor kort als volledig 'coronaproof', omdat ze de nieuwe economie van het thuiswerken en het thuisconsumeren ondersteunen. De vijf grootste techbedrijven van de VS tekenen voor meer dan een vijfde van de brede graadmeter S&P500 en zijn voor een zeer belangrijk deel verantwoordelijk voor het forse herstel dat de Amerikaanse beursgraadmeters hebben geboekt. Maar nu lijken beleggers toch even uit te kijken met de hoge waarderingen. Uiteindelijk kan een forse klap voor de economie ook voor deze bedrijven problemen opleveren, omdat de samenleving aan welvaart inlevert en daardoor minder geld heeft om hun producten af te nemen.

Coronagevoelige aandelen

Ook coronagevoelige aandelen moeten het ontgelden. De cruiseaandelen gingen weer fors in de verkoop. De cruisers Carnival (-10,6%), Norwegian Cruiseline Holdings (-9,1%) en Royal Caribbean (-7,4%) leden flinke averij. De uitbaters van cruiseschepen voelen de pandemiecrisis het hardst omdat zij het aantal passagiers fors hebben zien dalen als gevolg van beperkende maatregelen en een grote angst bij consumenten om het virus op te lopen aan boord van een cruiseschip.

Ook aandelen die zeer gevoelig zijn aan de conjunctuur doen het slecht. Caterpillar leverde ruim 4 procent in, MGM Resorts donderde 4,5 procent, Marathon dook 2,5 procent lager en Halliburton kreeg een tik van bijna 9 procent.

General Electric

General Electric (GE) verraste beleggers met winst, waardoor het aandeel 4,5 procent hoger schoot op een bijzonder slechte beursdag. Het bedrijf behaalde in het derde kwartaal een winst per aandeel van 6 dollarcent. Dat is 15 dollarcent minder dan een jaar eerder, maar wel veel beter dan het verlies van 4 dollarcent waar het analistenleger op mikte. De omzet daalde 17,1 procent naar 19,4 miljard dollar. Ook dat was beter dan de marktverwachting van 18,7 miljard.

De CEO van GE, Larry Culp, is tevreden met de resultaten. 'Ik ben trots op de resultaten die we dit kwartaal hebben neergezet. We verbeteren onze prestaties op het gebied van winst en cashgeneratie nu we in elk segment, behalve in de vliegtuigtak, een uitbreiding zien van onze organische winstmarge ondanks dat de orders onder druk blijven staan.'

De vliegtuigdivisie deed het niet goed omdat de coronacrisis een forse schade heeft aangericht aan de vliegtuigsector. Door de crisis wordt veel minder gereisd, terwijl veel kosten van vliegtuigmaatschappijen blijven doorlopen. De vliegtuigtak zag de omzet met een forse 39 procent dalen naar 4,9 miljard dollar. Ook de orders in deze tak daalden met 54 procent.

Mastercard

Mastercard heeft in het derde kwartaal minder goed gepresteerd dan verwacht. Omdat zowel toeristen als zakenlui minder reizen – en dus ook minder aankopen met hun kredietkaart – noteerde Mastercard in lokale munten een daling van 36 procent van de grensoverschrijdende transactievolumes. De nettowinst daalde met 28 procent tot 1,5 miljard dollar. De gezuiverde winst per aandeel bedroeg 1,60 dollar per aandeel en was lager dan de 1,66 dollar waar analisten op rekenden.

Het aandeel dook 8,1 procent lager.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud