Wall Street sluit fors lager

Een schip van cruise-uitbater Carnival in Australië. ©EPA

De opflakkeringen van het coronavirus in meerdere Amerikaanse staten wogen op het sentiment van de beleggers op Wall Street.

De Dow Jones verloor 2,7 procent. De Nasdaq Composite zakte 2,2 procent. De zogeheten R-curve, die weergeeft hoeveel mensen een besmette coronapatiënt op zijn beurt besmet, ligt in 29 staten boven de 1. Het aantal gevallen stijgt er dus. Arizona, Texas en Californië rapporteren zelfs een recordaantal nieuwe besmettingen. De gouverneurs verklaarden al dat ze de regels rond social distancing wellicht weer zullen verstrengen. Ook in Duitsland, Zuid-Korea en Australië laait het virus weer op.

Daarnaast wogen handelsperikelen op de markt. De Verenigde Staten overwegen om voor 3,1 miljard dollar extra invoertarieven op te leggen aan enkele Europese landen omdat die ongeoorloofde staatsteun zouden geven aan de vliegtuigbouwer Airbus.

Onder de individuele aandelen zakte Carnival 11 procent. De kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde de rating voor de cruisemaatschappij tot BB-. De hele sector kijkt volgens S&P's tegen een langdurig zwakke vraag aan. Ook Moody's verlaagde de rating voor bepaalde schulden van Carnival.

T-Mobile US won 1,1 procent. De Japanse holding Softbank heeft 143 miljoen aandelen verkocht met een korting van slechts 4 procent. Softbank wil het geld gebruiken om zijn schulden te verlagen en om eigen aandelen te kopen. De korting was opvallend gering voor een dergelijke transactie en dat stak beleggers een hart onder de riem. 

Dell hoorde bij de winnaars met een klim van 8,4 procent. De IT-groep bekijkt een spin-off van zijn belang in softwaredochter VMware . De participatie van Dell van 81 procent in VMware is 50 miljard dollar waard. Ter vergelijking: bij de slotkoers dinsdag bedroeg de beurswaarde van Dell 36 miljard. Een spin-off kan dus waarde naar boven brengen. Dell benadrukt dat ook andere opties bekeken worden. Volgens analisten is een volledige overname van VMware niet uitgesloten. 'Maar het is ook mogelijk dat we uiteindelijk niets doen', zegt Dell nog. VMWare verstevigde 2,3 procent tot 152,7 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud