Wall Street sluit hoger

Wall Street herstelde na het ontij op de beurs van donderdag. ©AFP

Wall Street ging hoger na een beroerde beursdag op donderdag. Tesla nam gas terug nadat twee zakenbanken hun adviezen knippen.

Beleggers waren weer wat gekalmeerd nadat de beurzen donderdag de zwaarste klap kregen op drie maanden tijd. Markten vreesden donderdag voor een tweede besmettingsgolf door het oplopende aantal nieuwe besmettingen in een enkele Amerikaanse staten.

Vrijdag stonden de New Yorkse beurzen weer in het groen. De Dow Jones won 1,9 procent tot 25.480 punten.

Tesla

Tesla verloor 3,9 procent omdat twee belangrijke zakenbanken, Morgan Stanley en Goldman Sachs, hun advies voor Tesla hebben verlaagd. Analist Adam Jonas van Morgan Stanley knipte zijn advies bij van 'houden' naar 'verkopen' en liet zijn koersdoel voor het aandeel dalen van 680 naar 650 dollar. 

Hoewel Jonas enthousiast is over de versnelling die plaatsvindt in de verkopen van elektrische auto's, denkt hij dat de recente koersstijging van Tesla niet matcht met de risico's rond het aandeel. 'Veel van deze risico's zijn voor de lange termijn die de groei en de winstgevendheid in de weg kunnen zitten. Het grootste risico is in onze ogen het handelsconflict tussen de VS en China. We denken dat Tesla daardoor harder geraakt zal worden dan andere aandelen die wij opvolgen.' 

Ook analist Mark Delaney van Goldman Sachs vindt het aandeel wat duur. 'We zouden positiever zijn over het aandeel als we meer vertrouwen hadden in de winstgevendheid en de groei van het bedrijf of als het aandeel wat goedkoper zou zijn.' Nu het aandeel hoger noteert dan zijn koersdoel van 950 dollar, verlaagt Delaney zijn advies van 'kopen' naar 'houden'. 

Het aandeel noteert nu aan 943 dollar, dichtbij de 1.000-dollargrens die het eerder deze week doorbrak. Tesla is hard op weg meer waard te worden dan de Japanse autofabrikant Toyota. De Amerikaanse autobouwer heeft nu een marktkapitalisatie van 173,6 miljard dollar tegenover de marktwaarde van 208,3 miljard dollar van Toyota (zie grafiek).

Microsoft

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt ermee om de technologiereus Microsoft uit te sluiten voor overheidscontracten. Dat blijkt uit een bericht dat Trump retweette van de Amerikaanse diplomaat Richard Grenell:

Grenell plaatste de tweet naar aanleiding van Microsoft's aankondiging dat het weigert zijn gezichtsherkenningstechnologie te verkopen aan de Amerikaanse politie. 'Ze zouden nu niet meer in aanmerking moeten komen voor overheidscontracten. Er zouden consequenties moeten zijn voor het niet verkopen van technologie aan politiedepartementen', tweette Grennell.

Beleggers leken er niet heel erg bezorgd om: het aandeel klom 0,8 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud