Advertentie

Wall Street sluit in het rood

©AFP

Wall Street sloot lager af. Southwest airlines vloog stevig lager door geannuleerde vluchten. DraftKings ging hoger na fanmail van Citigroup. Oliewaarden wonnen terrein.

De Amerikaanse beurzen gingen in de middag nog hoger, maar in de avond kwamen er verliezen op de borden. De Dow Jones en de S&P500 verloren 0,7 procent, terwijl de Nasdaq 0,6 procent lager ging. Beleggers zijn nog altijd wat voorzichtig door het jobrapport van vrijdag. Daaruit bleek dat in september slechts 194.000 banen werden gecreëerd, veel zwakker dan de 500.000 arbeidsplaatsen die economen hadden voorspeld.

Aan de ene kant is dat een slecht teken voor de Amerikaanse economie, maar aan de andere kant voedt het ook speculaties dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) haar ongekende monetaire stimulus toch wat later zal afbouwen. Er was ten slotte een 'deftig' jobrapport nodig volgens voorzitter Jerome Powell om de afbouw te starten. En nu vragen beleggers zich af of ze het rapport van vrijdag nog wel deftig kunnen noemen.

Southwest Airlines

Een bedrijf dat in het oog liep, was Southwest Airlines dat ruim 4 procent zakte. De vliegtuigmaatschappij moest het afgelopen weekend 1.800 vluchten annuleren. Dat zou te maken hebben met slecht weer, maar ook met personeelstekorten.

Op zondag annuleerde de maatschappij minstens 1.000 vluchten, 30 procent van de geplande vluchten, nadat ze ook zaterdag al 800 vluchten had moeten annuleren. De onderneming wil echter niet zeggen hoeveel vluchten exact zijn geschrapt.

De pilotenvakbond SWAPA van het bedrijf zei eerder dat hij acties wilde ondernemen omdat de vakbond het oneens is met de covidmaatregelen van de Amerikaanse president Joe Biden (verplichte vaccinatie of je laten testen als werknemer). De vakbond wil dat Southwest stopt met de orders van het Witte Huis uit te voeren.

De vakbond zegt echter ook dat hij zich bewust is van de operationele problemen in het bedrijf, maar hij ontkende dat vakbondsmaatregelen de oorzaak waren van de annuleringen. Piloten hebben volgens de vakbond niet meegedaan aan officiële of niet-officiële acties.

De Amerikaanse senator Ted Cruz maakte er toch maar politiek gebruik van door de annuleringen wél in de schoenen van Joe Biden te schuiven.

Draftkings

Het aandeel DraftKings won 2 procent dankzij een zetje van zakenbank Citigroup. Analist Jason Bazinet begon de opvolging van het aandeel met een koersdoel van 66 dollar. Volgens hem geeft het onlinegokbedrijf beleggers perspectief op een robuuste groei op lange termijn in de sportweddenschappenmarkt. Daarbij denkt Bazinet dat de onderneming goed geplaatst is om de verdienen aan marktconsolidatie en een expansie van het ledenbestand.

Vorige maand verhoogde DraftKings het bod op de Britse gamingreus Entain - bekend van Ladbrokes - tot 22,4 miljard dollar. Dat bod leidde tot weerstand bij de rivaal MGM Resorts . Analisten zeggen dat de deal tot een transformatie kan leiden bij het bedrijf dat daarmee een wereldwijd netwerk van sportgokspelen zou verkrijgen.

Oliewaarden winnen terrein

De olieprijs blijft maar stijgen. Vandaag klimt de prijs per vat Amerikaanse WTI-olie met 1,4 procent tot 80,45 dollar. Daarmee zet het zwarte goud zijn stierenmarkt van de afgelopen weken voort (zie grafiek).

En daar profiteren de olieaandelen op Wall Street van. Halliburton veerde 3,1 procent op en Schlumberger klom 2,5 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud