Wall Street sluit lager af

Zoom moest inleveren door privacyproblemen. ©Photo News

De Amerikaanse beurzen sloten in mineur. Carnival maakte een u-bocht.

Beleggers waren negatief gestemd na de mooie groene borden van maandag en keken naar het toenemende aantal coronadoden in de VS. In één dag zijn er in Amerika 500 doden bijgekomen, de sterkste toename tot nu toe. Er was wel positief nieuws van buiten de VS. De Chinese PMI-index voor de industrie - een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen - is harder gestegen dan verwacht tot 52 punten. Een getal van boven de 50 duidt op een groei van de activiteit. 

De Dow Jones  verloor 1,8 procent en eindigde op 21.917,16 punten. In het eerste kwartaal als geheel is de toonaangevende graadmeter zo'n 23 procent gedaald, de slechtste kwartaaluitslag sinds 1987.

Zoom

Zoom  zakte 3,4 procent nadat de zakenkrant New York Times had gemeld dat het videobelbedrijf een brief heeft ontvangen van de procureur-generaal van New York, Letitia James. James zou de onderneming in de brief hebben gevraagd of de groep nieuwe maatregelen heeft genomen op het gebied van veiligheid en privacy na de recente forse stijging in het aantal gebruikers.

Zoom bevestigt de brief ontvangen te hebben en zegt de veiligheid en privacy van zijn gebruikers 'zeer serieus te nemen'. Daarnaast meldt het bedrijf dat het bereid is de gevraagde informatie aan James te overhandigen. 

Door de uitbraak van het coronavirus zijn steeds meer mensen vanuit huis aan het werk, zodat ze aangewezen zijn op videobelsoftware van bedrijven als Zoom. De flinke toename in het aantal gebruikers zorgt ervoor dat de onderneming plotseling veel meer data van gebruikers ontvangt. Daardoor vragen toezichthouders zich nu af of het bedrijf wel genoeg maatregelen neemt om bijvoorbeeld hackers buiten de deur te houden.

Er zou ook aandacht zijn voor het fenomeen 'Zoombombing', waarbij personen online bijeenkomsten infiltreren om vervolgens ongepaste plaatjes te delen met de deelnemers. Zoom zegt daarover dat het dat probleem heeft aangepakt en dat het gebruikers nu uitlegt hoe ze ongenode gasten buiten hun vergadering kunnen houden. 

Carnival

Een opvallende beweging in het aandeel Carnival . Het opende meer dan 10 procent in de min, maar won uiteindelijk 5,6 procent. Beleggers probeerden het nieuws over de cruiseaanbieder te verwerken.

Door de grote problemen als gevolg van het coronavirus zet Carnival zijn aandeleninkoopprogramma stop en keert het ook geen dividend uit. Daarbovenop wil het nog eens 1,25 miljard dollar ophalen door de uitgifte van nieuwe aandelen, zodat het de komende twaalf maanden kan overbruggen. Tegen de koers van maandag (12,80 dollar) zou dat betekenen dat de onderneming 97,66 miljoen aandelen moet uitgeven, wat neerkomt op 18,5 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen. Verder laat de cruisegroep weten dat ze de activiteiten tot 11 mei staakt. 

Opvallend was dat ook andere reisaandelen hoger gingen. De cruisemaatschappijen Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line wonnen respectievelijk 8,1 procent en 2,6 procent en het luchtvaartbedrijf United Airlines veerde 4,6 procent op. 

Schlumberger

Ook bij Schlumberger nemen ze geen halve maatregelen. De oliedienstverlener gaat de salarissen aan de top knippen. Daarnaast zal het bedrijf bezuinigen en zullen er banen geschrapt worden.

Het aandeel sloot 1,6 procent in de plus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud