Wall Street sluit lager ondanks ongekend stimulusplan

Boeing vliegt hoger op een lager Wall Street. ©Photo News

Amerikaanse beleggers waren nog niet helemaal overtuigd door het stimuleringspakket van de Fed. Boeing vloog hoger nu Goldman Sachs het aandeel koopwaardig vindt.

De beurzen in New York gingen lager, ondanks een ongekend pakket aan maatregelen van de Amerikaans centrale bank (Fed). De Fed gaat voor een onbeperkt bedrag aan staatsobligaties opkopen om zo de economische schade door het coronavirus te beperken. Daarnaast zijn er een aantal andere programma's opgezet om de kredietstroom naar bedrijven te verzekeren. Het plan van de centrale bank is volgens analisten ongekend. 

Daarnaast kijken beleggers naar de Amerikaanse politiek. Een verhoopt stimulusplan van 1.800 miljard dollar - het grootste ooit in de geschiedenis van de VS - verzandde zondagavond in de Senaat. Er waren 60 senatoren nodig om het plan snel door te wuiven, maar een eerste stemming liep uit op een patstelling: 47 stemmen voor, 47 tegen. Minister van Financiën Steven Mnuchin zei eerder op de dag tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC dat het Congres 'erg dichtbij' een deal was, maar bij het sluiten van de beurs kwam er nog geen witte rook uit de Senaat.

De Dow Jones verloor 3 procent. 

Boeing

Het aandeel Boeing had het de laatste weken flink te verduren door de uitbraak van het coronavirus, maar maandag won het aandeel terrein. De maker van vliegtuigen ging meer dan 10 procent hoger. Het vliegtuigaandeel profiteerde van fanmail van Goldman Sachs.

Analist Noah Poponak verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'kopen' en laat zijn koersdoel zakken van 256 naar 173 dollar. Dat geeft ten opzichte van de slotkoers van vrijdag een opwaarts potentieel van maar liefst 80 procent. 'Wij denken dat Boeing blijft doordraaien. Wanneer de problemen rond het coronavirus zijn opgelost, zullen vliegtuigen weer net zo populair zijn als ze waren. Daarom denken wij dat het aandeel koopwaardig is nu het dit jaar al 70 procent lager is gegaan.' 

Onlangs overleed een medewerker van Boeing in de staat Washington aan het coronavirus. Dat is de eerste dode onder de geïnfecteerde werknemers van het bedrijf. De dode man was een inspecteur die werkte aan de 787 Dreamliner. 

Reizen en gamen

Opvallend was verder dat een aantal reisaandelen hoger gingen. De cruisemaatschappijen Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean Cruises wonnen respectievelijk 10,9 en 18,4 procent. Ook het online reisagentschap Expedia steeg ruim 4 procent. 

Ook game-aandelen wonnen terrein. Electronic Arts klom 9,8 procent en Activision Blizzard kreeg er 8,5 procent bij. Deze aandelen profiteren van de uitbraak van het coronavirus. Door de quarantainemaatregelen moeten veel mensen binnen blijven, waardoor ze aan het gamen slaan. Ook andere thuisblijfaandelen, zoals de streamingsdienst Netflix , gingen hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud