Wall Street sluit onder water

©REUTERS

Wall Street stond in het rood. Norwegian Cruise Line Holdings ging hoger door uitvaarplannen. De schokgolven van het omvallen van Archegos denderden door.

De Amerikaanse beurzen gingen over het algemeen lager. De industriegraadmeter Dow Jones leverde 0,3 procent in, maar de S&P500 en de Nasdaq zakten ieder 0,1 procent.

Norwegian Cruise Line Holdings

De cruiser Norwegian Cruise Line Holdings meldde dinsdag dat hij een plan heeft ingediend bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDCP om weer te varen vanaf 4 juli. Daarop schoot het aandeel 4,6 procent hoger.

De cruisemaatschappij zegt dat ze de richtlijnen zal volgen. Passagiers zouden een negatieve coronatest moeten voorleggen voor ze aan boord van een schip mogen stappen. Ook personeelsleden zouden een test moeten afleggen.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit zei vorige week dat volledig gevaccineerde Amerikanen mogen reizen zonder quarantaine en zonder negatieve covidtest. Wel stelt de CDCP als voorwaarde dat de Amerikanen aan social distancing blijven doen en dat ze een mondmasker dragen. Inmiddels is ongeveer 40 procent van de volwassen Amerikanen ten minste één keer geprikt. Zo'n 23 procent is volledig gevaccineerd. 

Daarnaast vereist de CDCP dat cruisemaatschappijen overeenkomsten sluiten in havens waar ze van plan zijn te opereren. Ook moet de bemanning van het schip routinematig getest worden. Norwegian heeft de gezondheidsautoriteit gevraagd of die laatste voorwaarden opgeschort kunnen worden. 

Schok Archegos dendert door

Leen nooit om te beleggen

De schokgolven van het omvallen van het hefboomfonds Archegos blijven zichtbaar op de beurzen. De aandelen waarop Archegos speculeerde, gingen lager na berichten dat Credit Suisse voor 2 miljard dollar aan blokverkopen deed. De Zwitserse bank verkocht die aandelen omdat ze die als onderpand had voor de leningen die ze verstrekte aan het hefboomfonds. Omdat het fonds niet meer aan de betalingen kan voldoen, volgde dinsdag een liquidatie van het onderpand.

Door de blokverkopen gingen de aan het Archegos-schandaal gekoppelde aandelen lager. Maar na de opening van Wall Street vond een opmerkelijk herstel plaats, waardoor de aandelen weer in het groen sloten. ViacomCBS won 3,4 procent, Farfetch 4,8 procent en Vipshop Holdings 5,8 procent. Credit Suisse leverde 0,4 procent in na het nieuws dat de bank 4,4 miljard dollar moet afschrijven door het Archegos-schandaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud