Advertentie

Wall Street sluit op zucht van record

©AFP

Beleggers putten moed uit beter dan verwachte resultaten van JPMorgan.

De Amerikaanse beurzen eindigden vrijdag in het groen. De S&P500-index won 0,7 procent en ging voor het eerst in zes maanden boven 2.900 punten. De brede Amerikaanse beursgraadmeter is nog amper 1 procent verwijderd van een record.

Disney de Netflixkiller

Het aandeel Disney explodeerde vrijdag met een koerswinst van 11,5 procent. Hiermee sloot de koers van het aandeel op een alltime high. Het entertainmentbedrijf maakte beleggers razendenthousiast met zijn nieuwe videostreamingsdienst, Disney+. De videostreamingsdienst moet concurrentie bieden aan de huidige comakijkkoning Netflix. Disney+ zal kindvriendelijker worden dan Netflix  en ook goedkoper. Waar je bij Netflix voor het goedkoopste abonnement 7,99 dollar betaalt, ben je bij de dienst van Disney slechts 6,99 dollar kwijt.

De markt ziet Disney blijkbaar als een echte Netflixkiller, want het aandeel Netflix kelderde met 4,5 procent.

Megafusie

De beursweek eindigde met een miljardendeal. De Amerikaanse oliereus Chevron  legt 33 miljard dollar op tafel voor zijn branchegenoot Anadarko . Aandeelhouders van die laatste ontvangen 0,3869 aandelen Chevron plus 16,25 dollar cash. Dat is bij de huidige beurskoers 65 dollar per aandeel, een premie van 39 procent op de slotkoers van Anadarko donderdag (46,80 dollar).

Inclusief schulden gaat het om een deal van 50 miljard dollar. Anadarko is een van de grootste olie-explorateurs van Noord-Amerika. Hij staat vooral sterk in de Texaanse schalieolie- en gaswinning.  

De markt reageerde niet best op het besluit, het aandeel Chevron dook 5 procent lager. Anadarko steeg 32 procent. 

Wells Fargo

Wells Fargo  presenteerde vrijdag goede cijfers. De winst van Wells Fargo lag in het eerste kwartaal op 1,20 dollar per aandeel, terwijl analisten mikten op 1,09 dollar. Ook de omzet van de grootste hypotheekverstrekker van de VS lag met 21,6 miljard dollar (21 miljard euro) hoger dan verwacht. Tijdens de conference call waarschuwde Wells Fargo voor de impact van de lage rente op de rentemarge. Hierop dook het aandeel 2,6 procent lager. 

Wells Fargo is overigens de bank van Warren Buffett. Berkshire Hathaway bezit er bijna 10 procent van.

JPMorgan 

De bankgigant JPMorgan  gaf het startschot van het resultatenseizoen en deed dat - noblesse oblige - met een meevaller. De nettowinst stijgt ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008 met 30 procent. Hiermee komt de winst uit op 9,2 miljard dollar, een record voor de zakenbank. De bank werd geholpen door het verbeterde beursklimaat in het eerste kwartaal.

Beleggers waren enthousiast over de cijfers en duwden het aandeel 4,7 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud