Advertentie

Wall Street sluit voor het eerst sinds september af op record

©AFP

De brede S&P500-index sloot dinsdag af op een nieuw slotrecord, en doet dat voor het eerst sinds september vorig jaar. De salamicrash van eind 2018 is daarmee uitgewist.

Ook op de beurs breekt stilaan de lente uit. De S&P500-index , die de beursprestatie van de grootste Amerikaanse bedrijven samenvat in één cijfer, kan opnieuw op recordjacht trekken. De S&P500 trok dinsdag na beter dan verwachte resultaten van onder meer Twitter, 0,9  procent hoger tot 2.933,68 punten. Daarmee ligt het vorige slotrecord van 20 september (2930,75 punten) aan diggelen.

Nu het Amerikaanse resultatenseizoen over het eerste kwartaal op kruissnelheid komt, is duidelijk dat er aan de krachtverhoudingen binnen de index weinig veranderd is. De sectoren die in de maanden voor de kerstvakantie de hardste klappen kregen, overlappen sterk met de grootste winnaars van 2019 tot nu toe.

Sectoren

Helemaal bovenaan staan de autofabrikanten en hun toeleveranciers, die al 40 procent goedmaakten sinds de jaarwisseling. Niet veel verder volgen de halfgeleiders, zeg maar computerchips. Beleggersfavorieten zoals Netflix of Amazon herstelden ongeveer aan hetzelfde tempo als het daarvoor naar beneden ging, en hebben op hun beurt recordkoersen in zicht.

De S&P500 als geheel is ondertussen opnieuw ‘duurder’ dan het gemiddelde in de afgelopen 20 jaar. De totale beurswaarde van die bedrijven samen is bijna 17 keer zo hoog als de jaarwinst van diezelfde bedrijven. Het historisch gemiddelde van die koerswinstverhouding is 16,1.

Wall Street bevindt zich al even opnieuw in een stierenmarkt, oftewel een vijfde boven het meest recente dieptepunt. ©Bloomberg

‘De beurzen nemen geopolitieke problemen duidelijk minder serieus dan een paar maanden geleden,’ zegt aandelenstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis Private Banking. ‘De centrale banken gaan dit jaar hun beleid niet meer verstrengen. De consensus is dus dat het dit jaar wel goedkomt met aandelen.’

‘De Fed (de Amerikaanse centrale bank) is zo richtingbepalend voor Wall Street en daarbuiten. Tegelijk wil de Amerikaanse president Trump dat het goed gaat op de markten, en de Chinezen zijn ook vlot aan het stimuleren,’ aldus Trump. ‘In die context valt het belang van bedrijfsresultaten overigens wat terug.’

Uitschieters

De wederopstanding van Chipotle , de fastfoodketen die langdurig geplaagd werd door voedingsschandalen, maakte sinds het dieptepunt van de markt de sterkste comeback. Het aandeel verdubbelde bijna sinds het dieptepunt op kerstavond, en nadert zijn recordkoers uit 2015.

Ook de grootste mislukking van de afgelopen maanden komt uit de voedingssector. Terwijl een golf van optimisme Wall Street hoger tilde, ging Kraft Heinz een kwart lager. Een afboeking van ruim 15 miljard dollar op enkele van de topmerken in februari zorgde voor het grootste deel van die koersval.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud