Advertentie

Wall Street sluit wederom lager

©AFP

De Amerikaanse beurzen wisten geen herstel te boeken na hun tik van maandag. Lennar en D.R. Horton stuurden een alarm uit over de ongeziene aanvoerproblemen in de vastgoedmarkt. Oliebedrijven weigeren volgens Jim Cramer in te spelen op de hoge olieprijs.

Beleggers in New York duwden de markten dan toch weer in het rood, nadat de beurzen maandag ook al klappen hadden gekregen. Daarmee lijkt de vrees te blijven dat een faillissement van de Chinese vastgoedreus Evergrande de wereldwijde financiële markten en economie een schok kan geven.

De grote vraag is of de Chinese overheid tussenbeide zal komen om Evergrande te redden. Als het van S&P afhangt, zal dat niet gebeuren. Het ratingagentschap denkt dat de kans reëel is dat Peking de vastgoedreus laat omvallen. ‘Wij geloven dat Peking alleen geneigd zal zijn in te stappen bij een verstrekkende besmetting die grote ontwikkelaars zou doen omvallen en systemische risico's zou inhouden voor de economie’, aldus S&P in een rapport van 20 september. ‘Als alleen Evergrande omvalt, is zo’n scenario onwaarschijnlijk.’

De Dow Jones en de S&P500 zakten 0,1 procent, terwijl de Nasdaq 0,2 procent wist te winnen.

Vastgoedmarkt heeft aanvoerproblemen

Lennar , de tweede grootste huizenbouwer van de VS, voegt zich bij een groeiende lijst huizenbouwers die waarschuwt voor de problemen in de aanvoerketens. 'Ons bedrijf en de huizenbouwsector als geheel zien ongekende aanvoerproblemen. Wij denken dat deze problemen nog even aanhouden.'

Ons bedrijf en de huizenbouwsector als geheel zien aanhoudende, ongekende aanvoerproblemen.
Lennar

De huizenbouwer verwacht dan ook dat hij minder woningen kan afmaken. Aanvankelijk ging hij uit van 20.343 af te werken huizen in de laatste drie maanden van het jaar, maar inmiddels is dat teruggebracht naar 18.000 huizen.

Lennar kwam ook met kwartaalcijfers. Het bedrijf zag de omzet met 18 procent klimmen naar 6,9 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 3,27 dollar, terwijl analisten een iets hogere winst van 3,28 dollar hadden verwacht.

Lennar zakte 0,5 procent.

En ook D.R. Horton verlaagde maandagavond zijn omzetprognose en zijn verwachting voor het aantal afgewerkte huizen. Het rekent dit jaar nu op een omzet tussen 27,4 en 27,6 miljard dollar in plaats van 27,6 tot 28,1 miljard dollar.

Het aantal afgewerkte huizen zal uitkomen tussen 81.300 en 81.700. Tot dusver dacht D.R. Horton tussen 83.000 en 84.500 woningen op te leveren. De bijstelling is aan toe te schrijven twee zaken: verstoringen van de aanvoerketen, waardoor er materiaaltekorten of vertragingen zijn, en krapte op de arbeidsmarkt.

'Amerika maakt geen gebruik van hoge olieprijs'

Jim Cramer, de beleggingsspecialist van de zakenzender CNBC, uit zijn verbazing over de manier waarop de Amerikaanse olie-industrie profiteert van de hoge olieprijzen. Want ze maakt er dus gewoon geen gebruik van. 'Er is iets veranderd in de olie-industrie en het is iets wat ik nooit had verwacht. Grote producenten in het Permbekken (het grootste olieveld van het land, red.) doen niet wat ze normaal doen met zulke hoge olieprijzen', zegt Cramer.

Het is bizar dat Amerikaanse oliebedrijven geld teruggeven aan aandeelhouders in plaats van het te investeren.
Jim Cramer
Beleggingsspecialist CNBC

'Normaal besluiten ze bij hoge prijzen zo veel mogelijk olie op te pompen als ze kunnen. Maar in plaats van geld te investeren in olieboringen geven ze het terug aan de aandeelhouders. Diamondback Energy besloot vrijdag zelfs voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen.'

'Het is bizar', vervolgt Cramer. 'Deze bedrijven hebben gezonde balansen en hebben het vermogen om hun winst sterk te laten groeien door te investeren, maar in plaats daarvan geven ze het geld aan de belegger. Dat is een radicale verandering die kan leiden tot productietekorten waarmee ik nooit rekening had gehouden.'

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie bedraagt nu zo'n 70,10 dollar.

Johnson & Johnson

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johson (J&J) zegt dat de resultaten van een fase 3-studie naar een tweede prik van het coronavaccin goed zijn. Acht weken na een tweede prik van het vaccin zou de patiënt 94 procent beschermd zijn tegen milde en ernstige vormen van het dodelijke virus.

Een tweede prik die twee maanden na het eerste vaccin werd toegediend, gaf vier keer meer antilichamen tegen het virus. Bij proefpersonen die de tweede spuit zes maanden na de eerste kregen toegediend, ging het aantal antilichamen zelfs maal twaalf.

De data komt binnen op het moment dat de Amerikaanse president Joe Biden een groot deel van de Amerikaanse bevolking boosterprikken wil geven om te voorkomen dat er in de wintermaanden een volgende grote golf besmettingen komt. Vorige week meldde de gezondheidswaakhond FDA dat een boosterprik voor het Pfizer-vaccin aangeraden wordt voor Amerikanen boven 65 jaar. Ook werknemers die door hun werk een hoog risico lopen op besmetting zouden de boosterprik kunnen krijgen. Een advies om iedereen in Amerika een boosterprik te geven kwam er niet.

Het aandeel J&J ging 0,5 procent hoger.

Draftkings

Draftkings donderde meer dan 7 procent lager op de beurs van New York. De Amerikaanse goksite biedt 20 miljard dollar voor het Britse Entain , de moeder van Ladbrokes. Het bod bewijst nog eens de goudkoorts in de Amerikaanse gokmarkt.

Sinds een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2018 die tot een liberalisering van de gokmarkt leidde, is de wereld van de sportweddenschappen aan het ontploffen. De ene grote commerciële deal volgt na de andere, bedrijven gaan naar de beurs of nemen elkaar over.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud