Wall Street: Nieuwe tik voor tech

William Li, oprichter en CEO van Nio, bij de beursgang in 2018. ©AFP

De Amerikaanse beurzen zagen hun openingswinsten uitmonden in verlies. Banken en grondstoffenaandelen wonnen terwijl technologie opnieuw in het verweer moest.

De Amerikaanse beurzen sloten met verlies ondanks een groene start. De Dow beperkte het verlies tot 0,4 procent. De S&P 500 moest 0,8 procent inleveren. Techbeurs Nasdaq daalde het meest met een slotverlies van 1,5 procent. Reuzen als Microsoft, Apple en Tesla wogen nu beleggers twijfelen aan de waarderingen van techbedrijven.

De Amerikaanse tienjaarsrente stabiliseerde zich na de heropleving van vorige week, terwijl de dollar daalde. Rocket Cos , een holding actief in huisvesting uit Detroit, schoot omhoog na een geruchten dat het een volgend Reddit-doelwit zou kunnen zijn.

Enkele technische indicatoren, zoals een meetinstrument van Bank of America rond aandelenallocaties, naderen een verkoopssignaal.

In de Senaat beginnen deze week met de debatten over president Joe Bidens steunpakket van 1.900 miljard dollar dat dit weekend door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen.

Bedrijfsresultaten

Nio kreeg een stevige dreun en leverde 13 procent in. Met een koers die geprijsd was voor perfectie, kon de Chinese bouwer van elektrische wagens niet boven de torenhoge lat uitkomen. De 'Tesla-killer' boekte een nettoverlies van bijna 1,4 miljard yuan (180 miljoen euro) in het vierde kwartaal van 2020, een groter verlies dan analisten hadden voorspeld. De omzet kwam uit op 6,6 miljard yuan (850 miljoen euro), iets beter dan verwacht. De elektrische autofabrikant zei ook te verwachten dat dit kwartaal tussen 20.000 en 20.500 voertuigen worden geleverd. Dat zou slechts een 'bescheiden' verbetering zijn ten opzichte van de 17.400 voertuigen die het bedrijf het afgelopen kwartaal heeft verkocht.

Van yuan naar Yuan. Eric Yuan, oprichter en CEO van Zoom Video , ziet zijn fortuin in sneltempo groeien. Zoom vervijfvoudigde vorig jaar op de beurs dankzij het vele thuiswerk door de pandemie. Bij de voorstelling van zijn jaarcijfers nabeurs maandagavond, ging het bedrijf boven de hoge beleggerslat. Het bedrijf achter de app voor videovergaderingen had aan het eind van het boekjaar, dat tot februari liep, ruim 467.000 zakelijke klanten met meer dan tien werknemers. Dat is bijna zes keer zoveel als een jaar eerder.

De omzet van Zoom Video steeg in 2020 naar bijna 2,7 miljard dollar, tegen 622 miljoen dollar het jaar ervoor. Het bedrijf maakte vorig jaar ook veel meer winst. Netto bleef 672 miljoen dollar over, tegen 25 miljoen dollar een jaar eerder. Beide cijfers lagen boven de verwachting.

Zoom begon de dag met ruime winst maar nam naarmate de handelsdag volgde een duikvlucht. Winstneming en negatiever sentiment rond rentegevoelige techaandelen bezorgden het vedette-aandeel een slotverlies van 9 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud