Wall Street: technologie versus industrie

3M, de groep boven de Scotch-plakband, krijgt stevig op zijn donder na zwakke resultaten en een winstwaarschuwing. ©Bloomberg

In New York zijn de beurzen verdeeld geëindigd. Dankzij sterke resultaten van Microsoft en Facebook ging de Nasdaq licht hoger. Een winstwaarschuwing van 3M duwde de Dow Jones in het rood.

De Dow Jones ging 0,5 procent lager de dag uit. De breed samengestelde S&P500 bleef bijna stabiel (-0,04%). De Nasdaq Composite daarentegen won 0,2 procent.

3M , het veelzijdige industriële concern uit Minnesota, kende een ‘ontgoochelende start van het jaar’. De omzet zakte met 5 procent in het eerste kwartaal door de zwakke vraag van de auto- en elektronicamarkten. 3M waarschuwde ook voor kopwinden in China en kondigde aan wereldwijd 2.000 banen te schrappen in het kader van een kostenbesparingsoperatie. De vooruitzichten voor 2019 zijn eveneens weinig opbeurend: 3M verwacht dat de aangepaste winst niet hoger zal uitkomen dan 9,75 dollar per aandeel; tot dusver ging het bedrijf uit van een winst van minstens 10,45 dollar. Het aandeel donderde 13 procent lager.

Een andere forse daler was UPS dat 8,1 procent prijsgaf. Het pakjesbedrijf had in het eerste kwartaal te lijden onder sneeuwstormen en overstromingen in het noorden van de VS. Dat leidde tot een lagere vraag en hogere kosten, en schaafde 7 dollarcent af van de winst per aandeel. Die kwam daardoor 2 cent lager uit dan financieel directeur Richard Peretz in maart had voorspeld, met name 1,41 dollar. UPS handhaaft wel de jaarprognose.

Bij de stijgers stond Microsoft op een ereplaats: het softwarebedrijf ging 3,3 procent hoger. De hogere koers van het aandeel bracht de beurswaarde even op meer dan 1.000 miljard dollar. Het softwarebedrijf maakte woensdagavond sterke resultaten bekend over het derde kwartaal van zijn boekjaar. De clouddiensten gaven zowel de omzet als de winst een flinke boost: de omzet kwam 14 procent hoger uit, de nettowinst dikte 19 procent aan.

Ook Facebook (+5,85%) was in goeden doen nadat het socialemediabedrijf woensdagavond sterke resultaten kon voorleggen. De omzet schoot 26 procent hoger in het eerste kwartaal tot 15,1 miljard dollar, wat hoger is dan verwacht. Bezoekers en adverteerders laten zich duidelijk niet afschrikken door een reeks privacyschendingen, schandalen en vragen rond de invloed die Facebook heeft op de politiek. De gezuiverde nettowinst – zonder een provisie van 3 miljard voor een mogelijke boete – kwam uit op 1,89 dollar per aandeel, ruim boven de door analisten verwachte 1,62 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud