Wall Street: technologie wint van coronavrees

Biogen hoopt dat zijn Alzheimermiddel een spoedbehandeling krijgt bij de FDA. ©REUTERS

Na de flinke verliezen van dinsdag gaan de Amerikaanse beurzen matig hoger. Door het groeiend aantal coronabesmettingen wordt het economisch herstel onzeker. De techreuzen trekken zich daar niets van aan.

De VS krijgen het coronavirus maar niet onder controle. Elke dag worden in staten als Texas en Florida duizenden nieuwe gevallen gemeld. Het totale aantal besmettingen bedraagt nu bijna 3 miljoen. Specialisten waarschuwen dat dit over twee tot vier weken zal resulteren in heel wat sterfgevallen.

De hoop op een verder herstel van de economie haalt echter de bovenhand en stuurt de hoofdindexen hoger. Omstreeks 16.50 uur wint de Dow Jones 0,4 procent en de S&P500 0,5 procent.

De Nasdaq Composite doet nog een stuk beter met 1 procent winst. De aandelen van technologiebedrijven zijn andermaal in vorm. Amazon.com, dat al maanden profiteert van de stijgende online-aankopen, stijgt net geen 2 procent en Apple schrijft 1,6 procent bij.

Alzheimer

Biogen veert 5,7 procent op. Het biotechbedrijf heeft samen met zijn Japanse partner Eisai een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA om zijn controversieel Alzheimer middel met prioriteit te bekijken. Het middel in kwestie is aducanumab en zou, als het goedgekeurd wordt, het eerste zijn dat de geheugenverwoestende ziekte afremt.

De FDA heeft nu twee maanden om de aanvraag van Biogen al dan niet te aanvaarden. Bij een versneld onderzoek wordt er tegen maart volgend jaar een beslissing verwacht.

700 banen

Stevig verlies is er voor Levi Strauss : het aandeel zakt 7,7 procent. De fabrikant van jeans meldde dinsdagavond dat zijn omzet in het tweede kwartaal met 62 procent is gedaald tot 498 miljoen dollar. Dat is een gevolg van zowat tien weken durende lockdown in grote delen van de wereld, waardoor kledingwinkels dicht waren. Een stijging met 25 procent van de onlineverkopen kon dat niet goedmaken.

Onderaan de tabel staat er 364 miljoen dollar verlies, wat voor zowat twee derden te wijten is aan herstructurerings- en voorraadkosten. Levi Strauss gaat circa 700 banen schrappen, 15 procent van zijn personeelsbestand, om de kosten te drukken en weer de weg omhoog te vinden.

Boeing wint 0,1 procent. De vliegtuigbouwer heeft 90 procent van de rechtszaken geschikt die waren aangespannen door familieleden van slachtoffers van de vliegtuigcrash met een Boeing 737 MAX van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Boeing is ook aangeklaagd door families van slachtoffers van de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines  die in maart 2019 neerstortte.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud