Tesla bezorgt Nasdaq vers slotrecord

Tesla opende zijn eerste laadstation 'op Chinees grondgebied' in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. ©AFP

Tesla sprong naar zijn hoogste peil in zes weken en bezorgde de techbeurs Nasdaq een vers record. Petroleumproducenten warmden zich aan een verdere stijging van de olieprijs.

De Amerikaanse beurzen sloten gemengd na een verliesbeurt in Europa. De Dow Jones eindigde 0,2 procent lager op 33.674 punten. De bredere S&P 500-index verloor 0,1 procent naar 4.241 punten. De technologie-index Nasdaq trok 0,2 procent hoger naar 14.270 punten en vestigde daarmee voor de tweede dag op rij een vers record.

Een PMI-cijfer uit de Amerikaanse dienstensector daalde echter van 70,4 in mei naar 64,8 in juni. In Europa vertoonde het ondernemersvertrouwen wel een sterke boost.

Zes van de elf grote S&P-sectoren stegen, waarbij energie met meer dan 1,5 procent won door hogere olieprijzen. De prijs voor een vat Brent-olie steeg naar 76 dollar per vat en bereikte het hoogste punt sinds eind 2018. Ook Amerikaanse olie (WTI) staat met 74,07 dollar per vat op het hoogste niveau sinds oktober 2018. Een rapport van het American Petroleum Institute meldde dat de ruwe olievoorraden met meer dan de verwachte 7,2 miljoen vaten zijn gedaald.

Noordzee-olie (Brent) is dit jaar met meer dan 45 procent in prijs gestegen, ondersteund door productiebeperkingen door de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Tegelijk neemt de vraag een hogere vlucht nu coronaregels versoepelen en het vliegverkeer weer toeneemt.

In de VS rukten oliebedrijven als Occidental Petroleum , Devon Energy en Marathon Oil op.

Tesla in Tibet

Tesla was op Nasdaq de grootste winnaar met een sprong van 5,3 procent naar 656 dollar. Daarmee bereikte de elektrische autobouwer zijn hoogste peil sinds 7 mei. Het is niet duidelijk wat de trigger was voor de koerssprong. De fabrikant van elektrische voertuigen opende een eerste laadstation voor zonne-energie in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Opmerkelijk is dat Tesla zelf spreekt van zijn eerste laadstation in China, hoewel Tibet in politieke en bestuurlijke zin een autonome regio is.

Tesla heeft geen showroom in het afgelegen en verarmde Tibet. In een post noemde het bedrijf het overvloedige zonlicht in het bergachtige gebied als reden voor de plaatsing van het station. China is de op een na grootste markt van Tesla, waar het elektriciteitsnet voornamelijk wordt gevoed door steenkool.

Het bedrijf van Elon Musk werd in 2016 actief in zonne-energie met de aankoop van het in Californië gevestigde SolarCity. De zonne-energiediensten van het bedrijf omvatten Solar Roof, een stroomopwekkingssysteem dat eruitziet als normale dakpannen, en Powerwall, dat stroom kan opslaan die wordt opgewekt door zonnepanelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud