Wall Street: Tesla op recordkoers

Tesla-CEO Elon Musk bij een bezoek aan Berlijn. ©REUTERS

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag behoorlijk lager geopend. Tesla rijdt tegendraads hoger.

Net als in Europa drukken de spanningen in het Midden-Oosten het sentiment op Wall Street. Bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak kwam de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani om. Iran zwoer wraak. Olie werd als gevolg van de onrust fors duurder.

De Dow-Jones index  noteerde kort na opening met een min van 0,8 procent op 28.641 punten, de technologiegraadmeter Nasdaq  verloor 0,9 procent tot 9013 punten.

De aanval kwam op bevel van president Donald Trump. Soleimani genoot in Iran de status van oorlogsheld door zijn acties in Irak en Syrië. Hij gold als de rechterhand van de machtigste man van het land, geestelijk leider Ali Khamenei. Olie werd fors duurder en in het kielzog gingen energiebedrijven als Chevron   tot 2 procent hoger. Ook oliedienstverleners als Schlumberger  en defensiebedrijven Lockheed Martin  profiteren van de onrust.

De bouwer van elektrische auto's Tesla  heeft in het vierde kwartaal 112.000 auto's afgeleverd. Dat is meer dan verwacht door analisten (106.000). Over heel 2019 leverde Tesla 367.500 wagens af, een stijging met 50 procent tegenover 2018. Verder maakte Tesla bekend dat de in China geproduceerde elektrische auto's goedkoper worden. Tesla wint 3 procent en noteert op een record.    

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud