Wall Street trekt spurtje in slotuur

©AFP

De Amerikaanse beurzen sloten af op een mooie winst, met dank aan een stevige rally in het laatste handelsuur. De Nasdaq ruilde zelfs op een paar uur verlies voor winst.

De Amerikaanse beurzen gingen hoger nu de Amerikaanse president Joe Biden een nieuw doel heeft geformuleerd voor de vaccinatiecampagne. In zijn eerste honderd dagen wil hij 200 miljoen Amerikanen vaccineren.

Wall Street trok een stevig spurtje in het slotuur. Bijgevolg sloot de Dow Jones 1,4 procent hoger af, de S&P500 won 1,7 procent en ook de Nasdaq sloot finaal 1,2 procent hoger. Op een bepaald moment in de sessie noteerde de Nasdaq nog op verlies.

Beleggers waren niet alleen tevreden met de versnelde vaccinuitrol. Ze putten ook moed uit het feit dat de Federal Reserve de banken opnieuw zullen toelaten om dividenden uit te keren. JPMorgan won bijvoorbeeld 1,7 procent.

NIO

De Chinese elektrische autobouwer NIO - met een Amerikaanse notering - verloor evenwel bijna 5 procent. Het bedrijf meldde dat het voor vijf werkdagen de productie bij zijn fabriek in het Chinese Hefei onderbreekt. De oorzaak is het wereldwijde chiptekort waar ook andere automakers onder lijden. De onderneming knipte ook het aantal verwachte leveringen in het eerste kwartaal van 20.500 naar 20.000 auto's.

Daarmee volgt NIO in de voetsporen van de Amerikaanse autoproducent Ford . Die groep liet donderdag weten dat het de productie van zijn populaire pickup-truck F-150 vertraagt bij zijn fabriek in Michigan. De onderbreking zou enkele dagen duren. Ook Ford nam de maatregelen als gevolg van het chiptekort.

NIO en Ford zijn niet de enige automakers die hun productie moeten vertragen. Eerder deze week meldden ook Honda en General Motors dat ze de productieonderbrekingen bij hun fabrieken in Noord-Amerika verlengen voor de komende weken. Ook de Zweedse autobouwer Volvo zei deze week dat het chiptekort een 'substantiële' impact zou hebben op de winstcijfers voor het tweede kwartaal.

Er zijn meerdere oorzaken voor het wereldwijde tekort aan chips. Zo is er door de pandemie een boomende vraag naar laptops en tablets en zijn er sancties tegen Chinese techbedrijven. Bedrijven kunnen ook niet echt profiteren van voorraden, want die waren voor de komst van de pandemie al historisch laag.

Om het chiptekort de kop in te drukken heeft het Amerikaanse Intel al gezegd dat het 20 miljard dollar gaat investeren in zijn Amerikaanse chipfabrieken.

Nike

Analist Jonathan Komp verhoogde zijn advies voor de schoenenfabrikant Nike van 'houden' naar 'kopen' en laat zijn koersdoel op 150 dollar. 'Wij zijn positief over de transformatie van het bedrijf in een speler die direct aan consumenten levert via e-commerce. Het bedrijf weet beter klanten aan zich te binden en is zijn merk aan het versterken. Dat heeft een positieve invloed op de marges.'

Komp maakt zich weinig zorgen over de ruzie die Nike heeft met China. Nike ligt onder vuur in China omdat het merk zich bezorgd toonde over de katoen uit Xinjian. Mogelijk wordt die katoen gemaakt door slaven in Chinese concentratiekampen. De Volksrepubliek martelt volgens mensenrechtenactivisten Oeigoeren in concentratiekampen en onderwerpt ze aan hersenspoeling en slavenarbeid. Als wraak op de geuite bezorgdheid roept China nu op om de Amerikaanse sportartikelenfabrikant te boycotten. 'De geschiedenis van Nike in China is lang en recent was er een sterk momentum omdat de verkopen in het laatste kwartaal met 42 procent waren gestegen.'

Nike sloot 3,3 procent hoger af.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud