Advertentie

Wall Street trekt zich niets aan van jobrapport

De aandelenbeurs in New York ©AFP

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag hoger van start, ondanks een slecht banencijfer.

De motor achter de rally is wederom de op handen zijnde deal tussen Amerika en China. Woensdag komt de Chinese vicepremier Liu He naar Washington voor verdere besprekingen. Als de gesprekken goed verlopen, kan er mogelijk nog deze maand een handelsakkoord worden getekend. Beide partijen zouden het inmiddels over de hoofdlijnen eens zijn.

De handelshoop overstemt een teleurstellend banencijfer. Het aantal jobs in de Amerikaanse privésector is in maart met 129.000 gestegen, leren cijfers van het sociaal secretariaat ADP. Dit is de kleinste toename sinds eind 2017. Het cijfer is ook een stuk zwakker dan verwacht, omdat economen een groei met 175.000 banen voorspelden. De zwakte is vooral te wijten aan minder jobs in bouwsector en de industrie.

Eerder bracht het officiële banenrapport van het ministerie van Arbeid ook al slechter dan verwachte cijfers voor de maand februari. Toen bleek dat de Amerikaanse jobmotor bijna stilviel. De afname van de banengroei laat zien dat de Amerikaanse economie weer aan het afkoelen is.

Gamewinkels verliezen strijd

Het Amerikaanse aandeel GameStop  gaat met meer dan 8 procent lager. De uitbater van gamewinkels lijkt de strijd tegen de oprukkende onlineverkopen te verliezen. 

In 2018 zag het bedrijf de omzet met 3,3 procent afnemen en was er een nettoverlies van 673 miljoen euro. Voor 2019 voorspelt het een omzetdaling van 5 tot 10 procent. In een poging het tij te keren kondigt GameStop aan in de kosten te gaan snijden.

Onderstaande grafiek leert dat consumenten in de VS steeds vaker hun games online kopen. Een weinig opbeurend plaatje voor de verkoper van videospelletjes.

Winkelverkopen tegenover onlineverkopen in de VS

De buik vol

De rivaal van HelloFresh , Blue Apron , neemt afscheid van CEO Brad Dickerson. Blijkbaar hadden beleggers hun buik vol van de CEO, want het aandeel stijgt met meer dan 13 procent naar 1,09 dollar. Sinds de beursintroductie is de maaltijdbezorger 90 procent van zijn waarde verloren.

Linda Findley volgt Dickerson op. De aanstaande CEO heeft ervaring in de e-commerce en consumentgeoriënteerde bedrijven.

Eind vorig jaar had het bedrijf een klantenbasis van 557.000. Dit zijn er een stuk minder dan HelloFresh, dat 1,88 miljoen klanten heeft.

Lyft wordt flink geshort

Er wordt massaal short gegaan op het taxi-aandeel Lyft. Hierbij lenen beleggers aandelen die ze tegen de huidige prijs verkopen, waarna ze de aandelen hopen te verkopen tegen een lagere koers. Sinds de beursintroductie (IPO) is het techtaxibedrijf 0,8 procent gezakt. Blijkbaar denken beleggers dat de gifbeker daarmee nog niet is leeggedronken. 

Volgens onderzoeksbureau IHS Markit werden er dinsdag al 1,56 miljoen aandelen Lyft geleend. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 6,61 miljoen. Ook melden de onderzoekers dat de kosten om het aandeel te shorten het hoogst zijn van alle aandelen.

Het aandeel trekt zich er woensdag echter niets van aan. Het klimt stoïcijns met 3,5 procent naar 71,36.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud