Wall Street: Trump tweet chipmakers de lucht in

Handelaar op de New York Stock Exchange. ©Photo News

Donald Trump tweette dat hij Xi Jinping zal ontmoeten op de G20-top. De beurzen vlogen omhoog.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zullen elkaar ontmoeten op de G20-top. Dat meldde Donald Trump dinsdag via twitter. De Amerikaanse beurzen sloten 1 tot 1,4 procent hoger na dit nieuws. De Amerikanen stuurden al langer aan op een ontmoeting tussen de twee presidenten, maar de Chinezen hielden de boot steeds af. 

Chipaandelen knallen omhoog

Met name de chipaandelen wonnen terrein. Broadcom veerde op met 4,5 procent, Qualcomm vloog met 4,2 procent omhoog, Intel snelde met 2,7 procent vooruit en ook Texas Instruments ging 4,1 procent hoger. NVIDIA voert de chipmakers aan met een winst van 5,4 procent.

Chipmakers zijn zeer gevoelig voor nieuws rondom de handelsoorlog tussen de VS en China. De chipsector is conjunctuurgevoelig omdat chips verwerkt zitten in luxe-artikelen als smartphones en auto's. Bij economische tegenwind door de handelsoorlog zijn dat de eerste goederen waarop mensen bezuinigen. Daarnaast is China een belangrijke afzetmarkt voor de Amerikaanse chipmakers. Wanneer de handelsoorlog uit de hand loopt kan deze markt gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen.

NVIDIA

NVIDIA kreeg mogelijk een extra boost door een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met autobouwer Volvo. De chipmaker gaat voor Artificiële Intelligentie (AI) zorgen in zelfrijdende vrachtwagens. Dit meldden beide bedrijven dinsdag.

De samenwerking is voor de lange termijn en begint meteen. Beide bedrijven sturen personeel naar werklocaties in Gothenburg (Zweden) en Santa Clara (Californië, VS).

Facebook

Het aandeel Facebook  leverde dinsdag 0,3 procent in nadat de techreus eerder op de dag zei met een eigen munt, de libra, te komen. Deze digitale wereldmunt moet betalen net zo gemakkelijk maken als het versturen van een berichtje via Facebook Messenger of Whatsapp. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud