Wall Street tussen hoop en vrees

De stand van FedEx op de China International Import Expo in Shanghai ©REUTERS

De beurzen in New York sloten maandag verdeeld. Beleggers keken vol hoop uit naar de ontmoeting later deze week tussen president Trump en zijn Chinese evenknie Xi. Tegelijk loopt de spanning tussen de VS en Iran op.

De markten staan voor een belangrijke week met een ontmoeting tussen Trump en Xi op de agenda. Mogelijk kunnen de twee presidenten de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken weer vlot trekken.

Beleggers houden ook de stijgende spanning tussen de VS en Iran in de gaten. President Trump had voor maandag ‘forse bijkomende sancties’ tegen Iran aangekondigd. Die bleken gericht tegen de hoogste geestelijke leider van Iran, Ali Khamenei.

Vorige week presteerden de Amerikaanse beurzen sterk. De Federal Reserve liet aanvoelen dat een renteverlaging – waar president Trump al geruime tijd op aandringt – in de maak is. Vorige donderdag sloot de S&P500 op een nieuwe piek.

Maandag ging het rustiger toe. De Dow Jones sloot nagenoeg stabiel. De S&P500 verloor 0,2 procent. De Nasdaq Composite zakte 0,3 procent.

De farmasector stond onder druk. Bristol-Myers Squibb maakte een duik van 7,5 procent. Het farmaconcern stelt de afronding van de overname van Celgene uit. In plaats van het derde kwartaal zal het nu eind 2019 of begin 2020 worden.

Bristol kondigde in januari aan Celgene over te nemen voor 74 miljard dollar, vooral om zijn positie in kankerbehandelingen te versterken. Als de operatie slaagt, gaat het om de grootste overname ooit in de farmasector. De Amerikaanse concurrentie-autoriteiten doen echter moeilijk. Daarom heeft Bristol nu voorgesteld Otezia, een middel van Celgene om psoriasis te behandelen, van de hand te doen. Celgene verloor 5,5 procent.

FedEx zakte 2,7 procent. Voor de tweede keer in minder dan een maand wordt de Amerikaanse pakjesvervoerder met de vinger gewezen door Peking na een transportincident rond lading van Huawei. FedEx stuurde een pakket met een Huawei-smartphone terug aan afzender, naar eigen zeggen door een ‘operationele vergissing’. Vorige maand begin FedEx al een andere vergissing met Huawei-pakjes. Volgens Chinese media zou FedEx wel eens terecht kunnen komen op de lijst met bedrijven die de nationale belangen schaden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect