Dow Jones sluit 970 punten lager

Cruise- en vliegtuigmaatschappijen lijden flinke averij op Wall Street. ©AFP

De Amerikaanse beurzen gleden weer uit. Vooral reisaandelen waren de kop van Jut.

Er was weer een rode vlag te zien op Wall Street. De angst voor het coronavirus hield Wall Street in zijn greep nu het virus zich maar blijft verspreiden. De Amerikaanse staat California heeft de noodtoestand uitgeroepen na een coronadode en 53 bevestigde besmettingen in de staat. Beleggers vrezen vooral voor het toenemende aantal quarantaines en reisrestricties die landen invoeren om de verspreiding van het virus in te dammen. Dergelijke maatregelen kunnen de economie afremmen, omdat ze de aanvoerketens van bedrijven stevig in het honderd sturen en consumenten bij een quarantaine geen spullen kunnen kopen. 

De Dow Jones kreeg een klap van 3,6 procent. De angst stuwde ook de vraag naar veilige havens. De rente op een tienjaarse Amerikaanse staatsobligatie dook weer onder de 1 procent.

Carnival

Het aandeel Carnival spoelde ruim 14 procent lager, nadat de cruiseoperator donderdag heeft gemeld dat een tweede cruiseschip, de Grand Princess, in quarantaine is gezet. 

De quarantaine is ingesteld omdat een voormalig passagier van het schip is overleden aan het coronavirus. Dat is dan ook de eerste coronadode in California waar we het zojuist over hadden. De 71-jarige patiënt reisde in februari van San Francisco naar Mexico en stierf uiteindelijk aan de longziekte. Hij zou volgens de specialisten minimaal contact hebben gehad met andere mensen tussen het moment dat hij van de cruise kwam en het moment van ziekenhuisopname op 27 februari.

Gezondheidsprofessionals in de VS zeggen dat er mogelijk ook andere cruisepassagiers aan het virus zijn blootgesteld en ze zijn nu bezig met de identificatie en opsporing van deze passagiers. Eerder was het schip de Diamond Princess in Japan onder quarantaine geplaatst voor twee weken, nadat er passagiers geïnfecteerd waren met het virus. Twee Japanse passagiers stierven toen als gevolg van het virus. 

Ook andere cruisemaatschappijen leveren in: Royal Carribbean Cruises maakte 17,1 procent water en Norwegian Cruise Line leed 13,4 procent averij. 

Luchtvaartaandelen

Vliegtuigmaatschappijen namen een duik nadat de vliegtuiglobbygroep International Air Transport Association (IATA) heeft gezegd dat vliegtuigmaatschappijen wereldwijd dit jaar meer dan 100 miljard dollar aan omzet kunnen mislopen door de uitbraak van het coronavirus. 

'De gebeurtenissen rond het coronavirus zijn bijna zonder precedent. In een kleine twee maanden zijn de vooruitzichten voor onze sector op veel plekken in de wereld dramatisch verslechterd', zegt Alexandre de Juniac, de CEO van IATA. 'Luchtvaartmaatschappijen doen hun best om overeind te blijven. Overheden moeten bij mogelijke stimuluspakketten kijken naar belastingverlichting en andere middelen om de luchtvaart te ondersteunen.'

American Airlines zakte 13,4 procent, Delta Air Lines daalde 7,2 procent en United Airlines ging 13,3 procent lager. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud