Wall Street valt ten prooi aan winstneming, Twitter keldert

April was voor Nasdaq de zesde opeenvolgende winstmaand. ©REUTERS

Wall Street sloot met verlies door een drievoudige cocktail: winstnemingen in de techsector, macrocijfers die inflatoire druk voorspellen en signalen dat bepaalde Fed-bestuurders het monetaire beleid willen verstrakken.

De laatste aprildag werd er één in mineur voor de Amerikaanse beurzen die terugvielen van hun records op donderdag. De S&P 500 sloot met 0,71 procent verlies op 4.181 punten, de Dow Jones en Nasdaq gaven 0,5 procent en 0,9 procent prijs.

Twitter moest 15 procent lager. Het sociale medium moest een trage jaarstart opbiechten waarbij advertentie-inkomsten aan een lager toerental groeiden. Apple en Alphabet vielen ten prooi aan winstneming na hun - zeer sterke - cijferrapporten eerder deze week. Ook oliemajor Chevron moest inleveren, ook al klopten de kwartaalcijfers vrijdag de consensusverwachting. Van de 303 bedrijven in de S&P 500 die tot nu toe hebben gerapporteerd, heeft 87 procent de winstverwachtingen van analisten overtroffen.

De dollar klom na uitspraken van Fed-bestuurder Robert Kaplan. De voorzitter van de Dallas Fed sprak van 'excessen in de markt die de tijd rijp maken om het debat op te starten om de obligatie-aankopen door de Federal Reserveterug te schroeven'.

Het gezinsinkomen groeide in maart met het hoogste na-oorlogse percentage dankzij de steunmaatregelen van president Biden. Het cijfer is een belangrijke maatstaf voor de Federal Reserve voor het uistippelen van haar beleid.

Ondanks de zwakte van vrijdag, zet techbeurs Nasdaq zijn zesde opeenvolgende winstmaand neer. De Dow Jones eindigde voor de derde maand op rij positief.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud