Wall Street verwelkomt Biden met recordkoersen

De drie belangrijkste beursgraadmeters op Wall Street rukten woensdag op naar nieuwe records. ©AFP

De Amerikaanse machtswissel ging gepaard met aangescherpte records voor de drie belangrijkste indexen op Wall Street. Een ronkende start van een gevreesd cijferseizoen voedde het optimisme.

Amerikaanse aandelen sloten woensdag op verse records na de inaugruatie van Joe Biden.. Er heerst optimisme dat nieuw leiderschap in Washington zal helpen om een economisch herstel te bespoedigen. Een belangrijke drijfveer waren enkele ronkende cijferrapporten, met een ontketend Netflix als ster van de dag.

De S&P500 sloot 1,4 procent hoger op 3.851 punten, een verbetering van zijn record van eerder deze maand. Ook de Dow Jones staat met 31.209 punten (+0,9%) op een aangescherpt record. Nasdaq mocht 2,2 procent hoger naar 13.484 punten, wat de recordtiercé compleet maakt.

Een beter dan verwacht begin van het resultatenseizoen draagt ​​bij aan een verdere opleving van de markt. Analisten begonnen het seizoen met lage verwachtingen. Ze voorspelden dat de grote bedrijven in de S&P 500 een vierde opeenvolgende kwartaaldaling van de winst per aandeel zouden rapporteren wegens de schade door de pandemie. Maar de overgrote meerderheid van de bedrijven die tot nu rapporteerde, slaagde erin de voorspellingen te overtreffen.

Netflix beleefde zijn beste beursdag sinds 2016 waarbij het bijna dertig miljard dollar aan beurswaarde toevoegde. De coronapandemie duwde het leger abonnees vorig jaar boven 200 miljoen. De streamingreus zegt bovendien dat het waarschijnlijk niet meer hoeft te lenen om zijn dagelijkse activiteiten te dekken. Daarmee neemt de zeer cashintensieve streamingdienst een belangrijke stap naar winstgevendheid. Netflix won ruim 17 procent.

Een hausse in beursintroducties, hielp Morgan Stanley vooruit. De zakenbank meldt voor het vierde kwartaal een winststijging van 51 procent naar 3,39 miljard dollar (1,81 dollar per aandeel). De winst ligt ruim boven de consensusverwachting van 1,27 dollar per aandeel. De zakenbank boekte ook meer inkomsten uit sterkere handelsactiviteiten en vermogensbeheer. 'De overnames van beursplatformen E*trade en Eaton Vance werpen daarbij hun vruchten af', reageerde CEO James Gorman.

Ook P&G kwam boven de analistenlat uit. De consumentenreus verhoogt zijn omzet-en winstverwachting voor zijn gebroken boekjaar na een omzetstijging van 8 procent in het voorbije kwartaal. Daaraan bleken vooral kuisproducten en - meer verrassend - scheerschuim en haarproducten een belangrijke bijdrage te leveren.

P&G valt na een sterke rally waarbij het in november een record vestigde ten prooi aan winstneming. De Pampers- en Always-moeder verliest 1,3 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud