Wall Street weer hard onderuit, Apple zakt 10 procent

Het optimisme dat nodig is voor een steeds stijgende stierenmarkt, is even zoek. ©Bloomberg

Cijfers over de maakindustrie in de VS duwden de sfeer op de Amerikaanse beurzen nog dieper onder nul, een dag na een omzetwaarschuwing van Apple.

De Dow Jones  en de Nasdaq  zakten weer bijna 3 procent. Apple  verloor 10 procent, de grootste klap voor het aandeel sinds 2012

Het sentiment van de Amerikaanse ondernemers is gevoelig gedaald in december, blijkt uit de maandelijkse ISM-index gebaseerd op een rondvraag bij aankoopdirecteurs in de industrie. Dat toont aan dat Amerikaanse bedrijven echt beginnen te voelen dat hun overheid een handelsconflict met China uitvecht.

Het ISM-cijfer zakte het meest sinds kort na de val van de zakenbank Lehman Brothers in september 2008: -5,2 punten naar 54,1 punten. Een score boven 50 punten wijst erop dat bedrijven nog altijd groeien, en omgekeerd. Voor de 27ste maand blijft de Amerikaanse industrie in expansiemodus. Maar dat het feestje verzuurd is, valt moeilijk te negeren.

Het tegenvallende cijfer duwt de dollar naar omlaag. Ook de Amerikaanse aandelen zakken. De Dow Jones  verloor donderdag al 2,8 procent. Dat is dubbel pech voor Wall Street-beleggers uit de eurozone: dalende koersen en een zwakkere dollar.

De industriële activiteit in de grootste economie ter wereld zakte in december naar het laagste peil sinds november 2016. De ISM-index geeft aan dat de vertraging breed gespreid is over verschillende sectoren.

Apple

Het zwakke economische cijfer volgt op de eerste omzetwaarschuwing van Apple  in bijna 16 jaar. Als een van de bedrijven met de hoogste beurswaarde ter wereld begon Wall Street daarom al slecht gezind aan de tweede beursdag van dit jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud